Кабмін хоче поставити на облік українців, які працюють охоронцями — адвокат

Уряд змінив правила працевлаштування військовозобов’язаних охоронців, щоб ТЦК намагалися впливати на мобілізацію.

Кабмін хоче поставити на облік українців, які працюють охоронцями
Кабмін хоче поставити на облік українців, які працюють охоронцями

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«В Кабміні зазначили, що особи, які хочуть бути охоронцями, мають надати відомості чи підпадають вони до мобілізації. Однак в постанові не зазначено, що ці відомості мають бути обов’язковими. В Кабміні розуміють, що їх дії не законні. У нас є Конституція та Кодекс закону про працю, тому таке рішення Кабміну — це дискримінація», — каже експерт.

При цьому він зазначив, що Кабмін має право регулювати певні ліцензійні умови діяльності охоронних компаній.

«Однак він не має права регулювати питання, кого можна брати на роботу, а кого ні. Тому в уряді вирішили вийти з цією ситуації таким чином, що нібито охоронні компанії мають отримувати відомості. У разі їх відсутності немає жодних санкцій. Однак, якщо охоронна компанія буде позбавлена ліцензії, то в неї є всі шанси оскаржити такі дії Кабміна в суді», — каже адвокат.

За його словами така ініціатива Кабміну дозволить ТЦК намагатися впливати на мобілізацію українців, які працюють в охоронних компаніях.

«Тобто центри комплектації отримають додаткову інформацію про військовозобов’язаних. Треба розуміти, що якщо в охоронній компанії працює 50−100 чоловік, всім видадуть повістки та мобілізують, то охоронної компанії просто не буде. Однак питання тут не тільки в охоронцях, а у формуванні реєстру всіх військовозобов’язаних. Такі хаотичні дії свідчать про те, що Кабмін за понад 30 років Незалежності не спромігся збудувати реєстр військовозобов’язаних. Мобілізація відбувається в дикому режимі. Хаотичні дії Кабміну направлені на намагання якимось чином облікувати військовозобов’язаних. Це свідчить про махровий непрофесіоналізм», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів змінив порядок працевлаштування охоронцями тих чоловіків, які підлягають загальній мобілізації. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 18 квітня «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності», яка набула чинності 21 червня.