Лукашенко буде використовувати Вагнер, як захист від полку Калиновського — експерт

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко буде використовувати тему Вагнера, як певний захист від полку імені Кастуся Калиновського.

Лукашенко буде використовувати Вагнер
Лукашенко буде використовувати Вагнер

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Що може забезпечити Білорусь вагнерівцям? Це місця для дислокації та відновлення їх військової спроможності. Говорити про наступ на Польщу, Україну — на даному етапі це більше зі сфери конспіралогії. Але з точки зору провокацій, чому б ні. Це ж не офіційні білоруські кадрові війська. Тобто Лукашенко таким чином нібито збереже обличчя, але це може бути певним фактором нестабільності. Хоча з точки зору України та Північного фронту, ми захищені максимально. Адже білоруський напрямок розглядався для можливих атак. Чи буде застосовано тут ЧПК Вагнер чи ні, Україна все одно готова. Думаю треба розуміти, що вагнерівці, як бойова одиниця на 85% були знищені в районі Бахмуту. Тому їм треба час на відновлення їх сил. Це не ті сили, які зможуть змінити безпекову ситуацію, як з точки зору України, так і з точки зору Польщі», — каже експерт.

При цьому він нагадав, що нещодавно на польсько-білоруському кордоні було зафіксовано обстріл польських прикордонників.

«Тобто там ситуація теж є нестабільною. Хто стріляв з боку Білорусі невідомо, але факт в тому, що наявність таких елементів, як Вагнер може завдати певного нюансу. Думаю, що самопроголошений президент Білорусі Лукашенко буде використовувати тему Вагнера, як певний захист від полку Калиновського. Адже ми бачили заяви Тихановської та полку Калиновського, про те, що скоро настане час. Лукашенко боїться того, що в Білорусь зайдуть по аналогії з тим, як це відбулося на Бєлгородщині, куди зайшли РДК та легіон Свободи рф. Тому Лукашенко може використати Вагнер для внутрішньої безпеки для того, щоб не зіштовхувати полк Калиновського з кадровими білоруськими військовими. Тобто, щоб це не виглядало, як громадянська війна», — каже експерт.

При цьому він підкреслив, що находження Вагнера в Білорусі відбудеться, завдяки КНР.

«Думаю, що Китай зіграв там не останнє місце. Таким чином рятували президента рф путіна від ганебної поразки»,-резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент Литви Гітанас Науседа попередив, що НАТО доведеться посилити свій східний фланг, якщо Білорусь прийме у себе ватажка «Вагнера» Євгенія Пригожина.