Для банку війна — це не страховий випадок, — фермер про ситуацію на Херсонщині

Внаслідок окупації Херсонщина дуже постраждала, зокрема врожайність, але це відчули на собі не лише місцеві жителі, але й інші українці, які споживали херсонську продукцію. У цьому регіоні завжди вирощували багато пшениці, ячменю, рапсу, соняшника, з овочів і фруктів — редиски, помідори, огірки, кавуни, дині, черешні, вишні, яблука, виноград тощо.

Для банку війна — це не страховий випадок, — фермер про ситуацію на Херсонщині
Для банку війна — це не страховий випадок, — фермер про ситуацію на Херсонщині

Зараз уже фермери повертаються на деокуповані території Херсонської області. Однак є велика проблема з розмінуванням і відшкодуванням. Про це повідомив фермер Василь у коментарі телеканалу I-UA.tv. Наразі його господарство в Каланчацькому районі на Херсонщині окуповане, а сам аграрій проживає в Києві.

«Ситуація дуже погана. Людей розбомбило, грошей немає, усі поля заміновані, трава виросла, а держава ніяк у цьому не бере участь. Також є банківська система, яка подає в суд на відшкодування кредитів, тому що для них війна — не війна. Тобто люди взяли кредити, не можуть їх виплачувати, тому що прийшла росія й усе забрала. А де звільнені території, треба спочатку розмінувати, а для цього треба купа грошей. При тому, що знищена вся техніка, у когось — повністю, у когось — частково. Також постійні прильоти, у деяких селах досі немає світла, а зараз буде ще проблема з водою», — розказав він.

За його словами, держава допомагає лише частково, можливо, на 5%.

«А для банку війна — це не страховий випадок. Для страхових компаній війна також не є страховим випадком. Проблема Херсона — це проблема Херсона. Як і в Луганській, і Донецькій областях. У Києві проблем немає, у Черкасах проблем немає, в Івано-Франківську проблем немає і так далі», — підкреслив фермер.

Він вважає, що скоріше за все для страхових компаній і підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС теж не буде страховим випадком.

«Якщо страхова буде виплачувати всім, кого затопило, це буде погано для неї ж. Та ж ситуація з банківською системою. У всьому винна росія. В Україні мають прийняти закон, де повинні прописати, що є постраждалі, яким треба виплатити кошти. Але виплатити всім не зможуть, бо в бюджеті дірка. Країна стане банкрутом», — зазначив аграрій.

Для того, щоб досягти допомоги, фермери та просто небайдужі люди ходили до Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Там усі все знають, але ніхто нічого зробити не може. Зараз алгоритму немає. Це повинні прийняти на законодавчому рівні. А на законодавчому рівні цього не приймають, тому що всі розуміють масштаб проблеми. Мені здається, що цей масштаб такий великий, що його неможливо порівняти з нашим бюджетом», — додав він.