Треба відмовитися не від готівки, а від чиновників — експерт

При величезній кількості людей похилого віку, відсутності доступу до інтернету, освіти та розуміння, що таке електронні гроші, картки, доступ до розрахунків, відсутності смартфонів, відмовитися від готівки в Україні не реально.

Руслан Соболь
Руслан Соболь

Про це під час ефіру заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Людина в нормальному глузді і при розумінні ситуації, в якій є Україна наразі, не може пропонувати відмовитися від готівки. Адже при величезній кількості людей похилого віку, відсутності доступу до інтернету, освіти та розуміння, що таке електронні гроші, картки, доступ до розрахунків, відсутності смартфонів, це зробити не реально. Така ініціатива потребує вивчення та глибинного аналізу», — каже експерт.

Він зазначив, що навіть у підготовлених, розвинених країнах на таке не йдуть. Навіть у Китаї не по всій країні діють такі норми.

«Там це роблять в якості пілотного проєкту, що викликає багато проблем. Адже у всій країні є інтернет. При всіх фінансових можливостях вони на це не йдуть. Україна тим паче не готова до скасування готівки. Пропоную скасовувати не готівку, а чиновників. Тоді точно корупції не буде. Прибрати корупцію можна мінімізувавши процеси прямої взаємодії. Тобто корупція там, де є люди. Треба прибрати людей, які приймають рішення про дозволи, видають рішення про відкриття підприємств та видають протоколи. Там, де розподіляють черги є корупція. В секторі економіки та бізнесу треба мінімізувати підприємців з державою. У нас є приклад Грузії, де дійсно зі смартфоном можна вирішити 90% питань без чиновників та перевіряючих органів. Я не кажу, що там немає проблем, але вони максимально відійшли від людського фактору чим зняли багато корупційних питань», — каже експерт.

На його думку, чим менше в країні буде чиновників, тим менше буде корупції, яка роз’їдає наше суспільство та економіку.

" З корупцією треба боротися не менше, ніж з ворогами на військовому фронті", — резюмує експерт.