Формат помсти, — ексголова зовнішньої розвідки України про розшук росією Грицака

Якщо, наприклад, Україна притягує Олега Кулініча, який працював на росію, натомість рф притягує Василя Грицака. Відбувається так званий формат помсти.

росія оголосила в розшук ексголову СБУ Василя Грицака
росія оголосила в розшук ексголову СБУ Василя Грицака

Про це сказав голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005−2010 рр., генерал армії України Микола Маломуж у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«російська федерація послідовно йде зараз по фактах, які оцінюються як тероризм, державна зрада або якісь інші кваліфікаційні ознаки. І вони беруть увесь перелік силовиків, які були з 2014 року, навіть ще з Майдану. Я так розумію, що вони поназбирали всяких фактів, хоча не мають права на нашій території щось збирати, тим більше в межах діяльності Грицака щодо захисту держави Україна. Вони вважають, що його діяльність була направлена проти росії, проти інтересів росії в цілому, але на території нашої держави. Коли він став головою СБУ, та проводив заходи, пов'язані з конкретними спецопераціями на території Криму, а особливо на території Донецької та Луганської областей. Вони чомусь вважають, що це територія росії. Вони закріпили це у своїй Конституції, а тепер ідуть послідовно, юридично, хто яку діяльність проводив на цих територіях. Тому скоріше за все так і вийшли на Грицака, який очолював спецслужбу», — пояснив він.

Генерал армії України зазначив, що згідно з міжнародними нормами та внутрішнім законодавством українці мають право захищати державу, а військові — зобов'язані. Але росія кваліфікує це навпаки як діяльність проти рф.

На його думку, саме зараз на Грицака відкрили справу, тому що весь цей час росія готувала матеріали по різних особах, оформлювала всі статуси територій, проводила псевдореферендуми, тому тепер вони можуть кваліфікувати це як злочин на території росії. «Хоча це просто абсурдні речі», — додав ексголова зовнішньої розвідки.

«Також частина тих людей, які виїхали, наприклад, з режиму Януковича, сьогодні дають інформацію російським спецслужбам, кого ще можна притягнути», — підкреслив Маломуж.

За його словами, СБУ безпосередньо не відповідала за підготовку Збройних сил, але спецслужба повинна була виявляти факти шпигунства всередині країни.

«Ми маємо факт, що все-таки війна відбулася, тому треба було діяти на упередження і тоді, і з 2019 року, коли прийшла нова влада та нові керівники спецслужб. Це комплексна робота, яка повинна проводитися на упередження, задіюючи й ресурси виявлення підготовки до війни, конкретних планів щодо проведення наступальних дій, або інших дій, наприклад, політичного захоплення», — наголосив генерал армії України.

Нагадаємо, МВС росії оголосило в розшук колишнього голову Служби безпеки України Василя Грицака.