Через наскрізне шифрування оператор не може бачити інформацію, яку передають абоненти, — експерт з кібербезпеки

Згідно з документами, отриманими The New York Times, фсб може відстежувати певні види активності в зашифрованих додатках, як-от WhatsApp і Signal, дізнаватися про розташування телефонів, ідентифікувати анонімних користувачів соціальних мереж і зламувати облікові записи користувачів.

Через наскрізне шифрування оператор не може бачити інформацію, яку передають абоненти, — експерт з кібербезпеки

У коментарі телеканалу I-UA.tv експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун розповів, як убезпечити себе під час користування месенджерами.

«Росіяни тотально контролюють провайдерів і операторів зв'язку, а також встановлюють на їхньому обладнанні свої DPI-системи, перехоплюючи різні дані. Не можна читати шифрування повідомлення, але можна контролювати, хто, коли та кому передавав дані. Тут немає абсолютно ніякої новини, і не важливо, який це месенджер, просто Signal більш захищений, ніж Telegram i WhatsApp», — зазначив він.

Кіберфахівець наголосив, що все, що людина опублікувала в соцмережах, залишається там назавжди.

«Видалити інформацію з Інтернету неможливо. Хоча дехто намагається, особливо деякі політики після зашкварів. Але все ж таки все це залишається назавжди. А власник соцмереж бачить усе абсолютно. Ворожі спецслужби, агентура бачать те, що ви самі запостили. Те саме бачать і шахраї. Якщо ви публікуєте, наприклад, що їдете з Києва на два тижні, значить вас не буде, будинок порожній. Або якщо публікуєте крупним планом фотографію з піднятою рукою, де видно відбитки пальців, то теоретично їх можна використати для розблокування телефону», — пояснив Корсун.

Загалом рекомендується не публікувати будь-яку приватну інформацію. Особливо це стосується тимчасово окупованих територій.

«На окупованих територіях все небезпечно. Якщо в Україні провайдери, оператори комунікації дослухатися до влади, але все ж таки ведуть власну політику, то під владою росії, тоталітарної імперської держави, в операторів зв'язку практично немає ніякого вибору, якщо прийде фсб», — підкреслив експерт з кібербезпеки.

За його словами, якщо мова йде про звичайний стільниковий зв'язок, то і в Україні, і в усіх інших країнах правоохоронці та спецслужби мають тотальний контроль над ними.

«Це було вже давно. У росії це вже років 15, у нас — десь 10. А стосовно месенджерів інша історія. Месенджери придумані, щоб цього не було, щоб у людей була приватність і конфіденційність. Тому придумали таку штуку як наскрізне шифрування. Більшість месенджерів, наприклад, Signal, використовує його за замовчуванням. У Telegram його треба вмикати вручну, але там є ще сумніви щодо нього», — сказав він.

На його думку, Telegram — це проєкт, підконтрольний фсб.

«У WhatsApp також є наскрізне шифрування, там теж є питання до безпеки. Але все ж таки це юрисдикція США. Тобто через наскрізне шифрування оператор не може бачити трафік та інформацію, яку передають абоненти. Але оператор і ті люди, які його контролюють, бачать, що абонент, А відправив повідомлення абоненту В», — додав Корсун.