Петиції мають рекомендаційний характер для президента, — громадський діяч

Петиція — це демократичний інструмент у демократичному суспільстві, але вона має лише декларативну дію, тобто не має силу закону.

Петиції мають рекомендаційний характер для президента, — громадський діяч
Петиції мають рекомендаційний характер для президента, — громадський діяч

Про це сказав громадський діяч, політик і виконавчий директор ГО «Інститут геополітичного виміру» Дмитро Биков у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Якби це було оговорено Парламентом, написано законопроєкт відповідний, то це мало б силу закону. Петиції самі по собі мають рекомендаційний характер для президента. Він їх розглянув і дав розпорядження уряду. Відмазок офіційних може бути достатньо багато», — зазначив він.

На сайті Кабінету Міністрів з’явилася петиція щодо необхідності обмежити некритичні витрати для зростання обороноздатності. Наразі її підписали 3626 осіб.

«Сама петиція непогана, але не вистачає цьому інструменту сили, тому що в нього і не закладена сила закону. Якби, наприклад, цю петицію взяв до розгляду якийсь комітет і створив на основі неї законопроєкт, виніс його в сесію залу через президію Верховної Ради, поставили голову Верховної Ради, проголосували, тоді б це мало силу закон і це виконувалося б обов'язково», — пояснив політик.

Биков наголосив, що в Україні зараз є не тільки законодавчий спам, а й петиційний.

«Тому що їх плодять дуже багато, пропускають дуже багато. Там теж є адміністрація, яка регулює ці петиції. Але, на жаль, не всі набирають 25 тисяч, їх знімають і не розглядають. Тобто є процедура, її дотримуються, але знову ж таки це не закон. Головне в цій всій справі — це коли можна вплинути на владу, на рішення, на виділення грошей, на фінансування цих рішень законом, а не петицією», — підсумував громадський діяч.