Стартує саміт НАТО: на що очікувати Україні?

На саміті НАТО Україна має отримати двосторонні гарантії безпеки.

Стартує саміт НАТО: на що очікувати Україні?
Стартує саміт НАТО: на що очікувати Україні?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«На саміті будуть прийняті документи певного характеру. Як політичного так і практичного, щодо надання гарантій Україні, які затвердять перспективи членства України в Альянсі. Ми не почуємо дату, коли це відбудеться, адже все прив’язано та пов’язано з війною, яку розв’язала рф. Тому треба дочекатися завершення війни. В цілому саміт не розчарує Україну. Ми будемо мати політичне запевнення. Це буде спільний документ, який оприлюднять сьогодні- завтра. Робота над ним ще триває. Однак у президента Зеленського буде попередня можливість ознайомитися з документом. Можливо висловити свої зауваження або побажання України для того, щоб він був максимально коректний. Головне, щоб він містив чіткі заяви щодо членства України в НАТО», — каже експерт.

Він зазначив, що чіткішими для України є двосторонні гарантії безпеки.

«Вони будуть передбачати конкретну практичну допомогу впродовж кількох років. А також план кроків, які Україна повинна здійснити зараз для того, щоб відповідати стандартам та критеріям країн — членів Альянсу. В цілому саміт повинен бути для нас позитивним. Звичайно прямо запрошення до НАТО ми навряд чи отримаємо. Якщо це буде доповнено серйозною практичною складовою в контексті розширення програм підтримки, додаткових пакетів підтримки та підписання договорів, як мінімум на кілька років щодо цієї підтримки — то це безумовний успіх», — каже І. Рейтович.

Він підкреслив, що Україна до завершення війни навіть не зможе розпочати офіційний вступ до НАТО.

«Однак на сьогодні є політичний консенсус — доки не завершиться війна зарано говорити про конкретні кроки щодо вступу передчасно. Адже вступ України до Альянсу викликає у багатьох європейських країн певні побоювання, що це втягне їх у війну проти рф. Тому нам треба визначитися, що саме означатиме завершення війни та мати конкретний план інтеграції України до НАТО, оминаючи ПДЧ. Будуть розроблені документи, де буде прописано, як Україна інтегруватиметься в Альянс», — резюмує експерт.