Що не так із ізраїльською моделлю гарантій безпеки, яку пропонує Байден Україні?

В США та деяких європейських країнах хотіли б запропонувати Україні гарантії безпеки за ізраїльською моделлю без вступу до НАТО.

Джо Байден
Джо Байден

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Олексій Якубін.

«Це навряд чи може бути замінником членства НАТО в Україні. Є Ізраїль, який має дуже тісні стосунки з США. Є договори про військову та іншу допомогу. За різними оцінками Ізраїль отримує кожного року в рамках цих програм від США на військову оборону від 3 до 10 млрд доларів. Нюанс полягає в тому, що Ізраїль воює сам. Коли ми говоримо, що Джо Байден озвучив тезу про гарантії безпеки для України за ізраїльським сценарієм, то слід розраховувати на військову допомогу, надання розвідувальної інформації, військової техніки та навчання. Ми маємо розуміти, що це не може бути замінником вступу України до НАТО. Складається враження, що в США та деяких європейських країнах хотіли б запропонувати Україні гарантії безпеки за ізраїльською моделлю без вступу до НАТО», — каже експерт.

За його словами, треба розуміти, що під час війни Україну ніхто не візьме в Альянс.

«Але після закінчення активних бойових дій це не може стати виправданням, щоб Україну не приймали до НАТО. Якщо ми говоримо про європейську систему колективної безпеки, то наразі це є натівська система. Ізраїль — це окреме виключення. Тому Україна буде намагатися використати ті можливості, які надає більш тісніша інтеграція з США. Однак це нас глобально не задовільнить, бо буде виступати в ролі замінника інтеграції України до НАТО», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент Байден за кілька днів до саміту НАТО у Вільнюсі в інтерв’ю CNN заявив, що членство України в Альянсі не на часі, в усілякому разі доки триває війна. Він зазначив: проти виступають окремі учасники НАТО — ми точно знаємо про обережність Німеччини щодо атлантичних перспектив України. Водночас Джо Байден зазначив, що до отримання Україною членства в Альянсі США можуть надати Києву гарантії безпеки за прикладом ізраїльської моделі.