Експерт розповів чи розпочнеться суб’єктність України з Територіальних громад

В Україні немає закону про територіальну громаду. Однак суб’єктність повинна відбутися в ментальності та розумінні кожної людини.

Микола Сергєєв
Микола Сергєєв

Про це сказав голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергєєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

" Наші громади ще ходять у дитячий садочок. На Заході нам пропонують, як освоїти шляхи нового виробництва. Тобто над чим працювати, як розвиватися. Нам треба пришвидшити ці процеси. Суб’єктність громад — це не тільки визначитися юридично. Не треба чекати, поки одна влада зміниться на іншу, розберуть та напишуть закони. Однак люди самостійно управляють своїм життям. Тобто суб’єктність повинна відбутися в ментальності та розумінні кожної людини. Також ми маємо навчитися плануванню та визначити пріоритети спільного розвитку. А визначити пріоритети — дуже складне завдання", — каже експерт.

Він нагадав, що в Україні немає закону про територіальну громаду. Однак це не заважає окремій родини жити та розвиватися.

" Чесноти, культура, етичність помножені на наполегливість та засновані на знаннях — те, що потрібно спільнотам та громадам. Основа суспільства — розвинуті мережі громад, а не одне місто Київ. Передавати знання та спілкуватися можна онлайн. Однак ми сільхоз переробна країна, тому це потрібно використовувати в проєктах різних громад. Тут потрібні робочі руки та активні люди. Тобто фаховість помножена на територію. Можна змінювати Конституцію, законодавство, депутатів. Однак має бути розумний підхід. Наприклад, є програма лідери громад. Вона пропонує створення у невеликих містах центрів, в яких громада має можливість збиратися абсолютно вільно. До приміщення має бути вільний доступ завжди. Там можна обговорювати спільне творення та розвиток громад економічного чи соціально- економічного напрямку. Наприклад, будівництво доріг між громадами. Тобто громада має ставати суб’єктною. Для цього мають відбуватися соціальні експерименти. Крім того, має бути дійсне місцеве самоврядування, а це є реальне народовладдя у громаді. Потім ми оберемо правильних депутатів та зрозуміємо, кого нам треба обирати президентом", — каже Микола Сергєєв.