Щоб знищити економіку рф існуючих санкцій недостатньо — експерт

Значна частина країн світу не підтримує санкції проти рф, тому це пом’якшує ефект від санкцій, а росія має поле для маневру.

Щоб знищити економіку рф існуючих санкцій недостатньо
Щоб знищити економіку рф існуючих санкцій недостатньо

Про це в коментарі i-ua.tvзаявив політолог Володимир Воля.

«Звичайно хочеться, щоб ухвалили санкції, завдяки яким одразу припиниться війна. Однак ніхто не знає, які санкції можливо для цього запровадити. Тому це більше теоретичні розмови про бажане, а не про те, що реалістично. Ми бачимо, що запровадження санкцій проти рф визначається шляхом консенсусу. Зокрема, за що одноголосно можуть проголосувати всі держави члени ЄС. Тут у кожної держави є свої інтереси, які вони відстоюють», — каже експерт.

На його думку існуючих санкцій не достатньо, щоб знищити економіку рф. Втім внаслідок запроваджених санкцій США, Британії, Канади та країнами ЄС, які підтримали санкційний тиск, ми бачимо реальні негативні процеси в рф.

" Зокрема, це вихід західних компаній з ринку рф, обмеження постачання продукції, тому рф вже не може виробляти багато того, що вона робила раніше. Також ми бачимо санкції проти нафти рф, яка транспортується морем та проти газового сектору рф. Тобто доходи росії вже суттєво впали від нафтогазового експорту. Зокрема, нафтогазові доходи рф впали на 40%, це при тому, що деякі держави рекордно збільшили закупівлю російської нафти та газу. Тому санкції діють, хоча не так, як би нам хотілося і рф капітулювала",-зазначає експерт.

Він підкреслив, що всі санкції проти рф треба погоджувати. Їх не можливо запровадити без урахування інтересів багатьох держав.

«Санкції ухвалюються на рівні національних урядів. Більш жорсткі санкції не запроваджені через міркування національних урядів. Санкції проти рф можуть посилитися, але не варто очікувати, що вони будуть дуже ефективними. Крім того, багато урядів не запровадили санкції проти рф, або виконують їх частково. Тому санкції проти рф не можуть бути всеосяжними. Тобто санкції не можуть мати більшого ефекту, бо є певна межа, яку готові перейти національні уряди. Крім того, значна частина країн світу не підтримує санкції проти рф, тому це пом’якшує ефект від санкцій, а росія має поле для маневру», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Європейський союз продовжив економічні санкції проти Росії, які були введені у відповідь на агресію в Україні. Вони будуть діяти ще щонайменше шість місяців.