Експрет розповів, коли Україна виграє війну й зможе вступити до НАТО

Заява міністра оборони Олексія Резнікова про те, що до наступного літа Україна виграє війну й може бути прийнята в НАТО в липні 2024 року, це орієнтири, над якими потрібно працювати.

Олексій Резніков
Олексій Резніков

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" Хоч і не вдалося зробити те, що планувалося, тим не менш це оптимістичний сценарій, який можна досягнути за певних умов", — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що вступ України до НАТО — питання до країн членів Альянсу.

«Ми пам’ятаємо 10 статтю Вашингтонського договору. Крім того, наступний рік виборчий у багатьох країнах. Тому політики шукають можливості для перемовин з рф. Якщо не завершення війни, то хоча б припинення активних бойових дій. Однак згідно опитувань, йти на поступки український народ не захоче», — каже політолог.

І. Чаленко підкреслив, що мета наступного саміту у Вашингтоні — вступити в Альянс.

" У Вільнюсі відбулося переставляння стільців. Нам дали рік щоб вирішити безпекове питання. Стосовно теми західних країн, щоб Україна відповідала стандартам НАТО — це сьогодні більше риторика. Жодна країна член Альянсу на 100% не відповідає стандартам НАТО. У військовій частині — це приблизно 1200 стандартів. В середньому країни НАТО відповідають на 80%. Україна відповідає на 23%. Певні країни НАТО сьогодні менше відповідають цим стандартам, ніж сама Україна. Тож питання виключно у політичній складовій. Звичайно у безпековому аспекті. Якщо буде зменшення активних бойових дій та відбудеться перемир’я, то Україні можуть пропонувати формати запрошення. Вони матимуть гібридний підтекст з точки зору застосування 5 статті Вашингтонського договору про гарантії безпеки",-каже експерт.

За його словами, якщо не буде припинення бойових дій, то ми й далі будемо працювати з НАТО на шляху взаємосумісності.

" Нам будуть і далі розказувати — працюйте по річним національним програмам. НАТО та Київ будуть взаємоінтегруватися. Однак з точки зору взаємополітичного рішення про гарантії безпеки — все це стоятиме під питанням. Гарантії безпеки, які ми підписали після Вільнюса, це декларація про допомогу Україні, до якої доєдналися 10 країн додатково. Якщо говорити про гарантії безпеки на рівні двосторонніх договорів, то вони почнуть діяти після завершення війни з рф. Якщо ж активна фаза продовжуватиметься, то ми отримуватимемо допомогу на рівні країн G7, ЄС та у форматі Рамштайн", — резюмує експерт.