Демографічна катастрофа: жінки з дітьми не повернуться в Україну без гідної оплати праці

Крім оборони, уряд по пріоритетності має вирішувати соціальні проблеми. Зокрема, це створення робочих місць.

Демографічна катастрофа
Демографічна катастрофа

Про це під час ефіру заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Після війни перед Україною постане ще одна біда — демографічна катастрофа. З України за даними ООН за кордон виїхало майже 8 млн людей. Також в країні майже 7 млн переселенців. Головна проблема, через яку українці не повертаються — відсутність житла та роботи. Тому владі треба зараз думати про це. Адже це одна з величезних проблем, які стоять перед країною. Крім оборони, уряд по пріоритетності має вирішувати соціальні проблеми. Зокрема, це створення робочих місць», — каже А. Павловський.

За його словами, якщо в Україні не створять нові робочі місця, з гідною зарплатою, українські жінки з дітьми не повернуться з ЄС.

«Коли людина прожила кілька років за кордоном і отримувала там нормальну зарплату, повертатися в Україну та отримувати копійки, вона не буде. Цю проблему уряд має вирішувати вже зараз. Треба вже робити кроки по відновленню виробництва та створенню робочих місць. А також в цілому по відновленню економіки. В такі часи мілітаризація економіки, посилення роботи ВПК є рушієм та драйвером для виходу економіки з кризи. В оборонній сфері мають створюватися нові робочі місця, так відбувалося у всьому світі. Однак на прикладі Укроборонпрому можна побачити, що в Україні не створюються нові підприємства. Де підприємства, які виготовляють дрони, снаряди, створюють сучасне ракетне озброєння. Чому цього не робиться? Ми можемо до певного часу випрошувати озброєння по всьому світу, поки нам не скажуть, що від нас втомилися. Тому треба мати власне виробництво зброї», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Україні необхідно повернути додому жінок, які виїхали за кордон через повномасштабну війну, інакше вплив на економіку буде руйнівним, пише Bloomberg.

68% українських біженців — жінки, адже більшість чоловіків віком від 18 до 60 років не мають права залишати країну.

За словами Олександра Ісакова з Bloomberg Economics, якщо 2,8 мільйонів жінок-українок працездатного віку не повернуться, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту