В Україні хочуть побудувати закриту мережу інтернет на прикладі рф — Президент групи ІТ компаній

Нардепи, які проштовхують законопроєкт № 8087, кажуть, що саме західні партнери хочуть, щоб Україна перетворилася на рф. Насправді це брудна маніпуляція.

Законопроєкт № 8087 -в країні хочуть побудувати закриту мережу інтернет
Законопроєкт № 8087 -в країні хочуть побудувати закриту мережу інтернет

Про це під час ефіру заявив Віце-президент УСПП з питань інформаційних технологій, засновник групи інтернет-компаній «Адамант» Іван Пєтухов.

" В реальності в нашій країні хочуть побудувати закриту мережу інтернет на прикладі рф. В Україні згідно законопроєкту № 8087 мова йде про створення цифрової монополії. Уявіть, як на передовій хлопці згідно законопроєкту № 8087 будуть встановлювати собі «індикатори» та все інше, — каже експерт.

Він підкреслив, що в США є різні інституції, які займаються кібербезпекою. В Україні ж хочуть «загнати» все в одні руки.

Тобто Держспецзв’язок буде створювати та контролювати стандарти. Також перевіряти, навчати, та слідкувати. Ніхто їх не перевірить. Більш того, вони можуть прийти і в ДБР, встановити «свої індикатори» на мережеве обладнання та й дивитися, коли їх справа прийде в ДБР. Тому в умовах війни не можна приймати законопроєкт № 8087. Кібербезпека не створюється заради самої кібербезпеки, вона створюється заради безпечного інформаційного обміну чи доступу. Якщо провайдери постійно будуть звітувати, то часу для того, щоб займатися кібербезпекою у них не залишиться", — каже експерт.

Крім того, Іван Пєтухов підкреслив, що власник «Київстару», «Сенс-банку» (колишній Альфабанк) та «Моршинської» олігарх Михайло Фрідман знаходиться під санкціями, за співпрацювання з рф. Однак Київстар чомусь досі не націоналізують.

«При тому, що компанія має доступ до розмов не тільки звичайних людей, а держорганів та служб. Тому просто треба змінити керуючого компанії і націоналізувати за 1 гривню», — резюмує Президент групи ІТ компаній.