Значення слова «Русь» у різні епохи та на різних територіях було відмінним, — експерт

Слово «Русь» мінялося постійно. Значення слова «Русь» у різні епохи та на різних територіях було відмінним.

Володимир Тетерук і Володимир Волковський у програмі "Суспільні діалоги"
Володимир Тетерук і Володимир Волковський у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив кандидат філософських наук, науковий співробітник відділу історії філософії України Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Володимир Волковський у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Перший догмат у росії — це тисячолітнє розселення росії та те, що росіяни вважають, що історія побудована довкола держави (науковою мовою це звучить як етатизм, легітимізм і конфесіоналізм). Другий догмат — Русь дорівнює росія. Третій догмат — це російський месіанізм. І це, по-перше, поняття „свята Русь“, і по-друге, уявлення про росію як про катехона, який утримує світові сили антихриста та є втіленням месії (байдуже, православного чи соціалістичного). І четверте — це міф про Другу світову війну, це маленька частина великого міфу. П'яте — це чорно-біле бачення світу, який поділений на ворогів і святу Русь. І просто поділ народів і країн на суб'єктів та об'єктів, на сильні, які можуть вести переговори, і на слабких, які є лише об'єктами імперської маніпуляції», — розповів він.

За його словами, найбільш популярний міф, який укорінився в тому числі й на Заході, — це ототожнення Русі та росії.

«Відповідно майже всі українські діячі, починаючи з часів щонайменше Котляревського, намагаються довести, що росія не має, по-перше, виключного права на Русь, а зрештою вони не мають жодного права на Русь», — додав експерт.

Науковець зазначив, що коли йдеться про Київську Русь, ми говоримо про історію династії Рюриковичів.

«Також про історію київського великокняжого столу та київської церковної митрополії, довкола яких розбудовувалася руська держава, що означало по суті держава династії Рюриковичів. Було паралельне значення Русі — земля Русі обмежувалася до Наддніпрянщини. Потім це поняття мінялося, включало Галичину, Волинь, розповзалося на північ. Тобто це все історія слова, не історію етносу, не історія держави. Ми повинні ці три речі розділяти, бо росіяни їх змішують», — підсумував Волковський.