Переговори в Саудівській Аравії щодо війни в Україні: чого очікувати?

Саудівська Аравія планує провести переговори щодо війни в Україні. При цьому в них не братиме участі країна-агресор росія.

Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман
Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман

Політолог Володимир Цибулько в коментарі телеканалу I-UA.tv відповів, чого очікувати від цих переговорів.

«Мені здається, що основним завданням такого форуму в Саудівській Аравії є формування політичної позиції з дотримання міжнародного права, тому що по суті й китайська позиція базується на статуті ООН, й українська позиція базується на дотриманні міжнародного права. Тобто якраз ідеєю таких перемовин є залучення нібито нейтральних країн до акцентування міжнародного права. Це дає змогу в такий м'який спосіб сформувати з цих країн нейтрально-позитивну позицію на користь України», — зазначив він.

За його словами, реакція росії вже з'явилася, але ж ідея в тому, щоб сформувати без країни-агресора позицію глобального дотримання міжнародного права.

«По суті створюються умови, коли росії доведеться або погодитися на верховенство міжнародного права, або залишитися сам на сам. Тобто ідея в тому, щоб звужувати максимально периметр комунікації росії, у тому, щоб порядок денний України був присутній і в політиці колективного півдня», — сказав експерт.

Водночас коридор для прямих перемовин з росією залишається, але змінилися історично обставини, підкреслив політолог.

«Річ у тому, що внесок партнерів у боротьбу України такий великий, що вдавати, що Україна може безоглядно на позицію партнерів перейти до двосторонніх перемовин — це великий нонсенс тепер. В ініціативах Зеленського, наприклад, немає тези про демонтаж путінізму. Ці ініціативи обернені просто на такий певний егоїстичний український інтерес. На той час, коли вони формувалися, це було цілком прийнятно. Зараз обставини змінюються та в принципі цього набору тез, які сформував Київ, достатньо для того, щоб говорити з колективним півднем. Але треба розуміти, що Україна вже не може вести виключно самостійно перемовини з росією. Має формуватися колективна позиція щодо перспективи існування росії в нинішньому вигляді», — пояснив Цибулько.

На його думку, найголовніше в переговорах у Саудівській Аравії — це вивчення позиції саме цих «так званих нейтральних країн».

«Йдеться про зміну архітектури світової безпеки внаслідок цієї війни. Тут швидше мова йде про перспективу. Мені здається, що залучення арабських країн стає хорошим приводом спробувати віднайти свою місію в повоєнному світі», — додав він.

Нагадаємо, Україна вже сформулювала плани прийдешньої зустрічі в Саудівській Аравії за участю радників з нацбезпеки та політичних директорів, де обговорюватимуть «Формулу миру» Зеленського.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.