Зустріч путіна та Ердогана: чи заарештують путіна в Туреччині?

Туреччина не ратифікувала та навіть не підписала Римський договір про створення Міжнародного кримінального суду. Оскільки вона не є стороною договору, відповідно міжнародне право не покладає на неї зобов’язання, які мають держави-учасниці.

Юрист відповів, чи заарештують путіна в Туреччині
Юрист відповів, чи заарештують путіна в Туреччині

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Але стаття 89 Римського статуту говорить, що суд має право звернутися до будь-якої держави із запитом про арешт і передачу особи. А вже відповідно далі обов'язкова процедура діє тільки для держав-учасниць, для держав-сторін Римського договору», — пояснив він.

Експерт припустив, що суд може передати прохання про арешт і передачу путіна, але Туреччина не має жодних зобов'язань його виконувати. Хоча, за його словами, гіпотетично це не позбавляє її права виконати такий запит.

«Водночас я так розумію, що попередньо путін отримав якісь гарантії дипломатичної недоторканності з приводу того, що Туреччина гарантуватиме його дипломатичний імунітет, якого він не мав би на території держав-учасниць Римського договору», — додав Пилипенко.

Юрист зазначив, що хоча й Туреччина не є стороною Римського договору, все-таки МЗС країни тісно спілкується з Міжнародним кримінальним судом, відвідує щорічні Асамблеї держав-учасниць, тобто є активним спостерігачем при Суді.

«А це все робиться, бо Туреччина активізувала свої бажання стати членом Європейського Союзу. І якби така зустріч відбулася в Туреччині, то це було б серйозною перешкодою на шляху до вступу в ЄС. Мені здається, це розуміють і в Міністерстві закордонних справ Туреччини, і сам Ердоган, який хоче привести країну до Європейського Союзу», — підсумував експерт.

Нагадаємо, 2 серпня президент Туреччин Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з російським диктатором володимиром путіним. Лідери домовилися про візит путіна до Туреччини, повідомляє прес-служба турецкого лідера.

Кремль не підтвердив домовленості щодо зустрічі та заявив, що сторони домовилися «продовжувати контакти на різних рівнях, у тому числі в контексті підготовки можливої зустрічі двох лідерів».