ООН та НАТО мають забезпечити спокійну торгівлю українським зерном — експерт

Зону Чорного моря треба оголосити зоною без військової присутності росіян та без бойових дій.

ООН та НАТО мають забезпечити спокійну торгівлю українським зерном
ООН та НАТО мають забезпечити спокійну торгівлю українським зерном

Про це в коментарі заявив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«В першу чергу в обмеженні торгівлі чи в перешкоджанні нашій економіці, маємо керуватися виключно нашими національними інтересами. Ми не повинні так турбуватися, чим будуть годувати населення Африки чи Азії. Ми повинні пріоритетно турбуватися, як впливатимуть конкретні напрацьовані схеми чи операції на нашу обороноздатність, можливість перемогти ворога у війні, на економіку та про можливість утримувати населення на необхідному прожитковому рівні. Це перший та пріоритетний критерій, який має бути при розгляді будь- яких питань. В тому числі при розгляді питань торгівлі зерном», — каже експерт.

На його думку, якщо в ООН дійсно турбуються, що в Африці голодує населення, то вони мають забезпечити постачання нашого зерна.

«Для цього необхідно прийняти відповідні рішення ООН і НАТО, та оголосити про це, а не сідати за стіл перемовин з росією. Треба оголосити зону Чорного моря зоною без військової присутності росіян та зоною без бойових дій. Для цього треба ввести протокол про патрулювання Чорного моря 365 днів кораблями, підводними човнами та літаки НАТО. Завдяки цьому вони б витіснили російські військові і завуальовані під цивільні сили з зони, де мають проходити кораблі. Це не російські територіальні води, це або міжнародні води, або територіальні води України. Тобто має бути контроль патрулювання у повітрі та воді силами НАТО, щоб забезпечити спокійну торгівлю українським зерном. А те, що вони на засіданнях ООН «страждають», кажучи, що країни Африки, Китай чи Ізраїль не отримують українське зерно через обстріли рф — є лицемірством і роботою на камеру, а не намаганням розв’язати проблему — резюмує експерт.