Нема чого регулювати, — експерт про регулювання штучного інтелекту в Україні

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Україна розробить власну стратегію регулювання штучного інтелекту (ШІ) та має амбітні плани очолити світовий тренд розвитку ШІ.

Нема чого регулювати, — експерт про регулювання штучного інтелекту в Україні

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун вважає, що насправді про це треба думати вже зараз, тому що неконтрольований, стихійний, вибуховий розвиток ШІ, який спостерігався в цьому році, несе в собі певні ризики. Про це він заявив у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Питання в тому, наскільки коректно ці наміри будуть реалізовані. Тому що деякі урядові ініціативи з розвитку ІТ-галузі були на початку привабливими, а реалізація була зовсім не такою, як ми очікували насправді», — зазначив експерт.

Мінцифри вже розробляє віртуального помічника в «Дії», завдання якого швидко знаходити відповіді на запитання користувачів. Однак, кіберфахівець переконаний, що сам додаток не є безпечним, оскільки там безліч ризиків і більшість із них не закриті.

«Щодо штучного інтелекту, то це перебільшення. Усі ми знаємо, як працюють роботи. Якщо це абсолютно типове питання до банку (зробити картку, вкрали картку тощо), то ці функції можна віддати боту, він непогано з цим справляється. А якщо питання хоч трохи нестандартне, то в бота просто немає таких опцій. Його треба навчати, йому треба додавати інформацію, як реагувати в різних випадках. Знову ж таки все це робить людина: вводяться дані, аналізуються ситуації тощо», — підкреслив Корсун.

На його думку, ChatGPT непогано справляється з розмовами, але це не співставні інвестиції для України. Він сумнівається, що в Мінцифрі є хоча б 0,001% ресурсів, які були вкладені в цю розробку.

Окрім цього, проблема в тому, що штучний інтелект в Україні будуть регулювати некомпетентні люди, додав експерт.

«На жаль, у нас так часто трапляється, особливо в державному управлінні. Наша ключова проблема полягає в тому, що на високі ключові посади приходять некомпетентні люди, не проводяться конкурси, не створюються прозорі правила, немає справедливої правової системи, яка була б однаковою для всіх. Виходить так, що на вищих посадах у державі з'являється дуже багато некомпетентних людей у тій галузі, яку вони намагаються регулювати. Я абсолютно впевнений, що рівно така ж доля спіткає й цю спробу регулювати штучний інтелект. Я не вірю, що в нашій системі буде адекватно створена система регулювання розвитку штучного інтелекту. Поки що взагалі нема чого регулювати. В Україні я не чув про розробки штучного інтелекту. Вони вимагають колосальних капіталовкладень людських і фінансових», — резюмував Корсун.