Костянтин Корсун: Штучний інтелект — не інтелект, це автоматизація автоматизацій

Штучний інтелект (ШІ) — це наступний етап у розвитку ІТ. Усе, що можна автоматизувати, потрібно автоматизувати.

Костянтин Корсун: Штучний інтелект — не інтелект, це автоматизація автоматизацій

Про це заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Треба автоматизувати стандартні процедури, які машина може робити швидше, якісніше, без людських помилок. Для цього придумали, власне, те, що ми називаємо додатками, пошуковими системами, автоматизованими системами. Усе це роблять алгоритми та програми. А те, що ми зараз називаємо штучним інтелектом, — це не інтелект, з людським інтелектом він не може порівнятися. Але це наступний етап у розвитку ІТ. Це просто автоматизація автоматизацій. Це ще одна надбудова», — зазначив він.

За його словами, якщо в реальне життя запускати неапробовані технології, це може нанести багато шкоди як власникам, так і користувачам, ба більше це малодосліджена тема.

«Неочікуваний вплив штучного інтелекту може містити нові ризики та загрози, яким невідомо як протистояти. Насправді те, що зараз називають штучним інтелектом, не враховує всіх можливих факторів, які на нього можуть вплинути. Якщо людський мозок через зір, слух, дотик та інші детектори автоматично у фоновому режимі обробляє тисячі, мільйони запитів на секунду, то це інтелект. Просто людство не знає навіть на 90%, як влаштований, як працює наш мозок. Мозок усю цю величезну кількість вхідних даних обробляє автоматично. Ми навіть не знаємо, як він це робить. Відповідно, не знаючи, як, ми не можемо відтворити його роботу. Ми, людство, можемо лише імітувати зовнішні ознаки роботи. Таке мавпування людського інтелекту містить багато невідомих поки що нам ризиків», — пояснив кіберфахівець.

Корсун навів приклад, чому це досі ще не інтелект, — ця технологія не може розуміти гумору.

«Тобто можна загнати в базу даних усі анекдоти світу, усіх народів, на всіх мовах, але зовсім незрозуміла природа людського гумору. Чому один і той самий анекдот для одних людей смішний, а для інших — тупість? Також любов — це абсолютно якась хімічна реакція, яку складно математично пояснити. А штучний інтелект і програмування — це математика, перш за все, це чітко виписані алгоритми, які діють відповідно до команд. І є багато речей, які роблять людину людиною, — це, наприклад, усвідомлення себе, чого немає у тварин. Вони прекрасно реагують на зовнішні подразники, але не мають інтелекту, усвідомлення себе. Якщо собака підійде до дзеркала, він або ніяк не буде реагувати, або подумає, що то інший собака. Так само і гумор. Вигадати щось з нічого може тільки людина», — сказав він.

Експерт наголосив, що сучасний штучний інтелект може генерувати стандартні тексти на основі того, що вже раніше людиною було вигадано. А складні речі психічної діяльності людини, такі як гумор, любов, самоусвідомлення тощо, недоступні ШІ на поточному етапі розвитку, додав він.