Після розмінування, якщо не буде води, може виникнути деградація наших земель, — Апостол

Такі кліматичні умови, дощ і тепло, як були в цьому році, — це просто казка для фермерів. Сьогодні керівники підприємств прекрасні врожаї отримують.

Михайло Апостол у програмі "Суспільні діалоги"
Михайло Апостол у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив доктор історичних наук, народний депутат України VII скликання Михайло Апостол у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Так, ціни немає, але врожаї одні з найкращих за останні роки. Звичайно, якщо брати південні області, питання води — це питання болюче. (…) Кожного року висихають сотні рік. Ще назва є, а річки вже немає. Через декілька років це буде дуже відчутно. Зараз у південних областях дуже відчутно це, тим більше водосховище розбомблене», — зазначив він.

За його словами, в Україні пустеля просувається до центральних областей.

«Ми змушені обробляти цю землю, давати воду та працювати на цій землі. Бо залишиться ж дике поле, а це страшно. Добрива вже не створюють баланс, це призводить до проблемних питань. На жаль, сьогодні про це ніхто не думає. Я думаю, про це будуть думати після війни. Але оскільки в нас аграрної науки як такої немає, це бізнес-наука, яку вирішують 5−6 чоловік заради особистого збагачення та різних корупційних схем, а вони повинні людей вчити, застерігати, контролювати, казати, вчити владу, бути у владі. Після розмінування, якщо не буде води, може виникнути деградація наших земель. Вона вже є, вона продовжується», — підкреслив експерт.

Гість програми наголосив, що українська діаспора в інших країнах по збуту продукції нічого не вирішує.

«Тому що збут — це наш біль, це наша біда, це наша проблема. І тим більше це не фермер буде вирішувати. У нас фермер — це той, хто вирощує, а збутом займається дійсно інша структура. Це трейдери зернові, у них все налагоджено, вони вміють це замитнити, розмитнити, вони вміють спілкуватися, вони знають, як укладати договори, вони знають, як взяти міжнародні кредити, фінансування. Практично немає такого фермера, щоб усі ці постулати знав та їх використовував. Це надзвичайно складно. У жодній країні світу фермер не хвилюється, як би продати свою продукцію. У нормальних розвинутих країнах його завдання — виростити продукцію», — пояснив Апостол.