Найближчим часом якась частина відшкодувань фермерам буде, — експерт

Повної інформації, що відбувається в окупованих областях, на сьогодні не має ніхто на цій стороні, на підконтрольній Україні території.

Олексій Якименко та Михайло Апостол у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Михайло Апостол у програмі "Суспільні діалоги"

Про це повідомив доктор історичних наук, народний депутат України VII скликання Михайло Апостол у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Звичайно, я спілкуюся з багатьма представниками фермерства, керівниками сільськогосподарських підприємств, які залишили ці окуповані території, переїхали сюди, у центральні, західні області нашої держави. Ситуація, з їхніх слів, надзвичайно не проста. Чому вони переїхали? Тому що окупанти заставляли всіх у першу чергу переоформити ці підприємства, щоб працювали за російськими законами. Люди виїхали, тому що не хотіли цього робити. Друге питання — це ціни», — зазначив він.

За його словами, уже є програми, виділені кошти державою щодо компенсації втрачених посівів у Миколаївській і Херсонській областях.

«Є програма щодо частини відшкодування житла та приміщень. Я думаю, найближчим часом якась частина цих відшкодувань буде», — додав експерт.

Але, на його думку, сьогодні Україна повинна допомогти озброїти армію, щоб вигнати з нашої території цих окупантів і перемогти.

«У нас ще інша є дуже важлива та складна проблема. Це не тільки вода, знищені канали, бо одна третя території була під поливом. На сьогодні близько 170 тисяч гектарів — це заміновані поля. Пройде не один десяток років, щоб це все розмінувати та знищити ці міни. Не можна сказати, що завтра закінчиться війна й аграрії почнуть знову через рік працювати на повну потужність, як це було. Складно сказати, тому що тут є й фінансова складова, й екологічна складова, і багато інших проблем, які виникли», — резюмував Апостол.