Група підприємців захотіла перекроїти карту бізнесового впливу, — Кондрюк

Підприємці вирішили створити платформу задля протистояння тиску правоохоронних органів на бізнес. У планах заснувати організацію, яка буде цим займатися та комунікуватиме з державою.

Група підприємців захотіла перекроїти карту бізнесового впливу, — Кондрюк

Фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк вважає, що ймовірно йде просто внутрішньовидова боротьба в бізнесі. Про це він сказав у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Є Федерація роботодавців України, куди входять усі, хто може. Є Український союз промисловців і підприємців (УСПП), яку очолює Кінах уже багато років. Туди теж входять усі, хто може. Схоже, що якась нова група підприємців захотіла перекроїти карту бізнесового впливу на українське суспільство, владу та правоохоронні органи. Якби я був неправий, вони б просто переобрали теперішніх очільників і діяли в законний спосіб. З іншого боку, якщо вони створять таку платформу, я цьому ставлю плюс, бо це додаткова конкуренція. Вона буде говорити про те, що в бізнесі є різні точки зору, і суспільство, і всі гілки влади зможуть правильно реагувати на це», — пояснив він.

За його словами, якщо говорити про хабарництво, коли великі валізи з грошима приносять народним депутатам чи іншим чиновникам, усі забувають, хто їх приносить.

«Коли ми говоримо про те, що Міноборони закупило яйця по 17 грн, ми забуваємо, хто продав ці яйця. Це бізнес продав яйця по 17 грн. Це представник бізнесу приніс валізу, щоб йому виділила Академія аграрних наук зайві гектари на обробку. Тобто тут треба і одну, і другу сторони вислухати», — підкреслив експерт.

Водночас Кондрюк зазначив, що кожний бізнес має десятки тисяч юристів і представників у всіх гілках влади.

«Невже вони не здатні звернутися до інших правоохоронних органів, які контролюють діяльність, наприклад, поліції? Невже вони не здатні звернутися до парламентських партій? Невже вони не здатні звернутися до свого омбудсмена бізнесового з відповідною інформацією? Мені здається, що способів себе захистити достатньо багато. Якщо бізнес в особі малого та середнього підприємництва не довіряє всій цій розгалуженій системі партій, правоохоронних органів, омбудсменів і тому подібне, то це говорить про те, що наша система вимагає кардинального перезавантаження. Але це не стосується лише бізнесу, це стосується в цілому наявності в Україні правозахисної чинної результативно системи», — резюмував фахівець.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.