Запровадження телемедицини: медичний консультант не відповідатиме за поставлений діагноз — експерт

В Україні вже втретє хочуть запровадити телемедицину. Однак тут є певні нюанси — відсутність мережі, а також уникнення відповідальності медиків за кінцевий результат такого лікування.

Запровадження телемедицини в Україні: експерт назвав ризики
Запровадження телемедицини в Україні: експерт назвав ризики

Про це під час ефіру заявив керівник проєктів Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Корогод.

«В Україні вже втретє хочуть запровадити телемедицину. Вперше, коли хотіли запровадити телемедицину, люди з сільської місцевості могли за певну суму проконсультуватися через скайп з професором. Потім пройшло 10 років і держава обіцяла, що ця послуга буде безкоштовною. Однак нюанси полягають в тому, що консультувати має лікар лікаря, а не медик пацієнта. Адже лікар, який консультує пацієнта дистанційно не може побачити все, тому тут є певні ризики. Тож юристи довели, що медичний консультант не відповідає за поставлений діагноз та за кінцевий результат такого лікування. Саме тому телемедицина в Україні не розвивалася», — каже В. Корогод.

При цьому експерт зазначив, що телемедицину обіцяють ввести, як окремий пакет фінансування від Нацслужби здоров’я. Тобто все це буде за кошти з держбюджету.

«Тобто це будуть додаткові пакети для первинної та вторинної ланки. Не виключаю, що в обласних центрах зроблять приватні структури, які будуть займатися телемедициною. Держава буде регулювати їх діяльність. Тобто вона буде визначати чи давати їм ліцензії та фінансування. Однак пацієнти все одно залишаться сам на сам зі своїм сімейним лікарем або без нього», — каже медик.

Він зазначив, що для того, щоб телемедицина була у кожному селі, треба ставити дуже потужну мережу. На це піде не один рік.

«В багатьох районах немає повністю охопленої мережевої структури. Цю проблему має вирішувати держава», — резюмує експерт.