Реформи в МОЗ: українців хочуть змусити двічі платити за одну і ту ж саму послугу

В МОЗ запропонували зробити синтез та інтеграцію грошей від приватних інвесторів, приватних медичних закладів у державну структуру. Тому українці можуть двічі платити за одну і ту ж саму послугу.

Після повномасштабного вторгнення близько 30-40% інфраструктури охорони здоров’я є зруйнованими
Після повномасштабного вторгнення близько 30-40% інфраструктури охорони здоров’я є зруйнованими

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив керівник проектів Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Корогод.

«Після повномасштабного вторгнення близько 30−40% інфраструктури охорони здоров’я є зруйнованими. Це стосується багатьох областей. Багато кількість медиків виїхали за кордон. Тому говорити про відновлення охорони здоров’я дуже важливо. Однак найголовніше — це відновлення народжуваності, охорона материнства та дитинства, психо-неврологічна реабілітація учасників бойових дій та всіх громадян України. Однак сьогодні держава не знає, за рахунок чого може все це забезпечити. При цьому в МОЗ запропонували зробити синтез та інтеграцію грошей від приватних інвесторів, приватних медичних закладів у державну структуру». Тобто такий собі гібрид вужа та їжа. Адже приватні структури мають на мети в першу чергу заробити гроші. Тому цікаво, як ці дві служби об’єднаються та будуть працювати в одному руслі", — каже експерт.

Експерт підкреслив, що приватники купують дороговартістне медичне обладнання, тому їм потрібно потік пацієнтів.

«Для цього вони використовують держустанови, які будуть направляти в приватні заклади пацієнтів. Однак, люди, які прийдуть з війни та будуть потребувати реабілітації спитають, чому вони двічі мають платити за одну і ту ж саму послугу? До речі, цікаво, що у документах МОЗ жодного разу не згадується Конституція, пацієнт, кваліфікація чи оплата. Важко зрозуміти, яка частина коштів за надання послуг буде за рахунок бюджету, а яка сплачуватиметься громадянами. Однак для того, щоб все це запрацювало треба змінити Конституцію, закон про охорону здоров’я, закон про екстрену медичну допомогу, закон про страхування, і так далі», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що українська медицина для розвитку в умовах війни та відновлення економіки після її завершення має розширити взаємодію приватного та державного секторів, а держава готова сприяти змінам для залучення приватних інвестицій, розширення доступності та покращення медичних послуг.

Про це заявив голова Міністерства охорони здоров'я Віктор Ляшко, відкриваючи перше засідання робочої групи «Посилення ролі приватних закладів у відновленні і розвитку системи охорони здоров'я».