«Русскій мір» зовсім не руський, — Володимир Волковський

«Русскій мір» зовсім не руський. Руський — це те, що належить нам, бо ми є Київською Руссю.

Володимир Волковський у програмі "Суспільні діалоги"
Володимир Волковський у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив кандидат філософських наук, науковий співробітник Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Володимир Волковський у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Насправді можна сказати, що це слово або словосполучення дуже багатозначне, воно має кілька значень. Те, що популярно — говориться від авторства Патріарха Кирила, — лише одне з цих значень. Тому що щонайменше можна виділити 4 значення. Перше, базове таке формулювання „русского міра“ ще можна перекласти як „руській мір“. Це та форма, яка трапляється в текстах українських і російських із XVII, а можна й з XI, по XIX ст. Це одне, це історія слова. Друге — це те, що озвучив, власне, Патріарх Кирило. І він сам спирається на третю концепцію, на концепцію святої Русі, — „русскій мір“ як свята Русь по суті стають синонімами. І четверте — це, власне, поняття „русского міра“, як це було змінено в пізньорадянській школі методологів, як мережі російськомовних і російських за ідентичністю спільнот», — пояснив він.

Тобто насправді це поняття багатозначне та, за його словами, усе залежить від того, про що ми говоримо в конкретний момент.

«Враховуючи те, що ми в основному говоримо про загалом російський світогляд, про ідеологічну доктрину, яка обґрунтовує існування росії, яка обґрунтовує існування того політичного тіла на теренах північної Євразії, то в такому випадку можна сказати, що „русскій мір“ (це більш моє визначення на підставі різних досліджень) — це скоріше феномен і доктрина, що його легітимує, політичної традиції, політичної влади на теренах північної Євразії та доктрина, яка пояснює, легітимує, узаконює існування цього політичного тіла, яке так чи інакше потребує якоїсь ідеології під собою. Це, з одного боку, найширше, а з іншого боку, те, про що ми в основному говоримо, ми маємо на увазі „русскій мір“ не лише як у Кирила, а „русскій мір“ як ідеологія росії», — зазначив науковець.

Також історик назвав ще один важливий момент — він пропонує вважати, що «русскій мір» — не ідеологія, а скоріше громадянська релігія або політична міфологія.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.