Пропозиція Україні від співробітника НАТО поступитися територіями заради вступу до Альянсу є чистим ІПСО — експерт

Пропозиція Україні від співробітника НАТО Стіана Єнсена про те, що Україна має поступатися своїми територіями рф заради вступу до Альянсу, є чистим ІПСО та «відсеб'ятиною».

Стіан Єнсен
Стіан Єнсен

Про це в коментарі i-ua.tv заявив керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок.

«Україна такі речі не повинна коментувати. Це може бути особиста думка голови канцелярії генерального секретаря НАТО Стіана Єнсена, яка не співпадає з думкою керівництва Альянсу. Стіан Єнсен не є посадовою особою. Тому він не уповноважений робити такі заяви. Не виключаю, що керівництво НАТО зробить заяву, що це особиста думка Стіана Єнсена, яка нічим не підкріплена», — каже експерт.

Він підкреслив, що в інформаційному просторі країни зараз поширюється теза про те, що Україна може здати території.

«Такі заяви, тобто проросійський наратив, все частіше лунають від політичних експертів на різних ютуб-майданчиках та різних ефірах. Зокрема, експерти наголошують, що це може статися в обмін на припинення війни. Відповідний коментар з цього приводу навіть робив секретар РНБО, коментуючи плітки про тиск на Україну, щодо переговорів відносно здачі територій в обмін на припинення війни. За його словами такого тиску немає. До речі, його і не може бути, бо зараз Україною спільно з США та керівництвом ЄС готується Саміт формули миру. Його основний принцип — недоторканість території країни та збереження суверенітету. Тому заява генерального секретаря НАТО Стіана Єнсена є пропагандистською. Це чисте ІПСО», — каже експерт.

При цьому В. Клочок підкреслив, що ексдержсекретар Генрі Кіссінджер в травневому інтерв’ю заявляв, що виступає за включення України до НАТО навіть до завершення війни.

" За словами Кіссінджера мова йшла не про здачу територій, а про погодження всіх дій української влади з подальшого звільнення тимчасово окупованих територій. Цей процес може розтягнутися в часі. Тому слова Стіана Єнсена розцінюю, як «відсеб'ятину», — резюмує В. Клочок.

Нагадаємо, що Україна може вступити до НАТО за умови, якщо віддасть росії частину своєї території. Про це повідомив голова канцелярії генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен. Така заява викликала обурення серед українців.