Експерт розповів, як почнуть змінюватися Територіальні громади

Для змін має бути правильно сформована структурованість громади — за віком, територією та фаховістю.

Микола Сергеєв
Микола Сергеєв

Про це заявив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Спілкуюся з багатьма людьми з різних куточків України. Вже бачу ці зміни. Люди зрозуміли, що потрібно долучати фахових спеціалістів та змінювати владу на фахових, чесних, проукраїнські направлених людей. Перед нами стоять завдання повністю відновити такі міста, як Бахмут та Маріуполь… Це великі громади, які росли та розвивалися, але були вщент знищені ворогом. Також є міста, які потребують часткового відновлення. До речі, всередині міст вже з’явилося розуміння, що потрібно робити структуру громад», — каже експерт.

При цьому він підкреслив, що зараз почав формуватися прошарок активних громадян, які розуміють необхідність змін, особливо направлених на майбутню відбудову.

«Для цього має бути структурованість наших громад. Ми повинні умовно ділити людей на соціальні групи по віку. Перша група — громадяни 60+, серед них багато „радянщини“, яка продовжує повчати не втілюючи європейський досвід. Друга група — це працездатне населення, яке після війни повернеться в Україну та долучиться до відбудови громад. Третя група — молодь, яку треба залучати до активного міського життя. Також структурованість громади має відбуватися ще за територією. Має бути підхід структурування починаючи від квартальних, районних або мікрорайонних ком'юніті. Саме містяни та активні спільноти повинні бути долучені до процесу співпраці з місцевою владою. Тоді у нас замість натовпу з’явиться колегіальне фахове управління», — каже експерт.

Він підкреслив, що «партисипація» — це не тільки залучення населення до активної участі, «партисипація» це і залучення міської влади до активної роботи/співпраці з громадянами.

«І в цьому нам може допомогти Європейський досвід відбудови міст та побудови соціального житла…, про це детально пропоную говорити в спільних наступних передачах», — резюмує Микола Сергеєв.