Експерт відповів, чи боїться українська влада олігархів

Кожен з олігархів має ресурси на те, щоб дискредитувати українську владу.

Експерт відповів, чи боїться українська влада олігархів

Про це заявив громадський діяч, політик і виконавчий директор ГО «Інститут геополітичного виміру» Дмитро Биков у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Зараз це питання актуальне, тому що ми бачимо, яка відбувається критика влади людьми і з приводу державної політики, і з приводу людей, які виїхали за кордон, і з приводу відновлення України, корупції, свавілля, беззаконня тощо. Це все обговорюється. Тим більше зараз багато актуальних кейсів, які можна просувати інформаційно та впливати на владу. Звичайно, влада не зацікавлена. Якщо ти хочеш втриматися при владі, то ти повинен, як мінімум, не злити людей з ресурсами та лояльно до них ставитися», — зазначив він.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що в український реєстр олігархів досі не вписали жодного прізвища. За його словами, внесення тих чи інших осіб туди — відповідальна річ.

«Так, це відповідальна річ. Елементарно, якщо внести когось у цей реєстр олігархів, тоді РНБО треба виробляти відповідні рішення, впливати на цих людей, застосовувати санкції. У нас і так кількість санкцій, введених РНБО, мабуть, найбільша у світі в цілому. Тому додаткові санкції з приводу цих людей, їхніх бізнесів можуть просто покласти економіку, яка і так ледь жива. Тому, звичайно, не на часі, як говорять вони, злити та дратувати таких людей», — пояснив Биков.

Тобто сукупність різних факторів говорить про те, що, з одного боку, влада дійсно боїться впливу олігархів, а, з іншого боку, вона намагається тиснути на великий, середній і малий бізнес.

«Тут же теж у влади є певна розтяжка, тому що їм потрібні ресурси на утримання армії та країни, а їх можна взяти тільки з податків. Це єдиний шлях у держави для отримання ресурсів на утримання цих усіх речей. А якщо не буде утримування цього, то, звичайно, рейтинг влади буде падати, а отримати в наступній каденції владу буде надзвичайно складно», — підкреслив громадський діяч.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.