Не лише тіньова: експерт розповів, яка буває нелегальна зайнятість

Держава багато років толерує тіньову зайнятість тим, що дає їй значно м’якше визначення, ніж його сутність.

Не лише тіньова: експерт розповів, яка буває нелегальна зайнятість

Таку думку висловив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді мова йде про нелегальну зайнятість. Нелегальну в плані недотримання законів, які мають виконуватися при найманні людини на роботу. До нелегальної зайнятості відноситься, власне, неформальна, тіньова та кримінальна. Неформальна зайнятість — це коли на офіційно зареєстрованому підприємстві не оформляють працівника належним чином. Коли працівник працює на тіньовому підприємстві, тобто на незареєстрованому, то вести мову про його оформлення просто неможливо. Це вже тіньова зайнятість. І є так звана кримінальна зайнятість, починаючи від торгівлі зброєю, закінчуючи проституцією. Усе це нелегальна зайнятість. І мені здається, що ми мали б говорити про явище неоформлення працівника на роботу як про нелегальну зайнятість», — пояснив він.

Також, за його словами, існує гібридне явище, коли працівник оформлений на зареєстрованому підприємстві, отримує мінімальну заробітну плату, а частину коштів окремо забирає в конверті.

«Є проблема — коли людей наймають на мінімальну зарплату, то примушують їх працювати понаднормово. Це також нелегальна зайнятість, бо людина при виконанні цих обов'язків поза мінімальною заробітною платою багато чим ризикує, починаючи від травмування, закінчуючи неналежним відрахуванням пенсійних та інших страхових видатків», — додав експерт.

Кондрюк переконаний, що насправді державу цікавлять виключно податки із заробітних плат.

«Рівно зворотним є для інших сторін зайнятості, роботодавця та працівника — якраз податки є для них доволі проблемно-небажаною стороною. І тут є конфлікт, який треба безперечно вирішувати. Що цікавим є для працівника? Це те, щоб за його роботу він у випадку травми чи хвороби міг отримати належну страхову компенсацію. Для цього він має бути застрахованим. А страхування в нас здебільшого робиться тоді, коли працівник перебуває в офіційних відносинах з роботодавцем», — підсумував фахівець.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.