Експерт розповів, за яких умов можливе проведення виборів в Україні

Поки діє воєнний стан в країні, проведення президентських чи парламентських виборів в Україні неможливе.

Експерт розповів, за яких умов можливе проведення виборів в Україні
Експерт розповів, за яких умов можливе проведення виборів в Україні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політичний експерт Андрій Вігірінський.

«Воєнний стан було продовжено на 3 місяці. Поки він дії, виборів не буде не з точки зору бажань сенаторів чи конгресменів США, ні з точки зору бажань наших політичних суб’єктів. Адже, фактично, принципи виборчого процесу, дотримані на період воєнного стану, бути не можуть. Всі решта обставин впираються в аналіз ходу війни. Зокрема, чи допускаємо ми з вами, що через три місяці відпаде пролонгація воєнного стану? Скоріш за все ні, адже бойові дії плануються і на весну. Зокрема, міністр оборони Резніков раніше озвучував, що контрнаступальна операція ЗСУ дійде до своїх кульмінаційних дій влітку наступного року. Тобто, якщо спиратися на слова міністра оборони, в Україні буде діяти правовий режим воєнного стану, як мінімум, до літа 2024 року. Чи закінчиться війна в березні 2024 року? Навряд чи, тому президентський перший тур, скоріш за все, буде перенесено. Тобто він не буде проведений. А якщо говорити про осінь 2024 року, то це вже занадто великий горизонт планування», — каже А. Вігірінський.

Він підкреслив, в 2014 році вибори проводилися, бо не було воєнного стану.

«Поки діє правовий режим воєнного стану, який пролонговується парламентом, проведення президентських чи парламентських виборів в Україні неможливе. Нагадаю, що за часів президенства Порошенка в п’яти областях на два місяці вводився правовий режим воєнного стану. Його ніхто не скасовував, просто не продовжили», — каже експерт.

Він підкреслив, що проводити вибори на окупованих територіях неможливо. Однак ми ставимо за мету вихід на кордони 1991 року.

На питання, чи можливо провести вибори, якщо не буде пролонговано воєнний стан, але на певних територіях будуть йти бойові дії, експерт відповів наступне:

«Тут багато невідомих. Які це можуть бути території, тобто де саме будуть проводити вибори, який буде характер бойових дій. Тобто давати зараз такі прогнози — це пальцем в небо. Якщо говоримо про деокуповані території Луганського, Херсонської, Запорізькою та Донецької області, то скоріш за все в Луганській та Донецькій області буде певний перехідний період, протягом якого населення з українським громадянством тих областей, не буде приймати участь у виборах. Такого документа поки немає, це все поки що на рівні концепції», — каже експерт.

Нагадаємо, що в США вважають, що в Україні у 2024 році мають відбутися вибори попри війну. Тим часом, голова партії «Слуга народу», заступниця голови однойменної фракції Олена Шуляк заявила, що вибори в Україні можливі лише після завершення війни.