У таких умовах я не бачу можливостей для організації виборчої механіки, — Чаленко

Фактично одним із завдань, які українці зараз обороняють від російського агресора, є українська демократія.

Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Ми розуміємо, що українська демократія є небезпекою сьогодні для росії, бо чим більш успішною буде Україна, демократична Україна, тим більше це нестиме екзистенційну загрозу для рф, як вони це собі розуміють. І з цієї точки зору зрозуміло, що демократичні процедури, у тому числі й питання обрання органів влади, обрання президента, обрання законодавчої гілки влади, звичайно, мають бути важливим для нас. І воно є важливим, тому що ми розуміємо, що будь-які фальсифікації завжди викликали в українського суспільства збурення, виводили людей на вулиці та демонстрували, що ми сьогодні говоримо не лише про легальність влади, але й народну легітимність. Це вкрай важливо», — зазначив він.

За його словами, результати виборів так просто не оскаржаться, окрім як на судових засіданнях.

«Але хочу відзначити, що яким би не був солодкий цукор, ми пам'ятаємо, що для людей з певними хворобами він може бути вбивством. І тут ситуація дуже схожа, бо сьогодні в Україні війна. У таких умовах я, наприклад, для себе особисто не бачу можливостей для організації виборчої механіки, щоб провести волевиявлення згідно з демократичними процедурами. Наш ворог постійно апелює до нібито проведення „референдумів“ у Криму чи „референдумів“ стосовно нібито приєднання 4 українських областей, як це було минулого року», — сказав експерт.

Він наголосив, чому з Україною сьогодні весь цивілізований світ, — тому що, зокрема, у росії відсутні будь-які демократичні процедури.

«Власне сьогодні для українського народу що є важливішим? Перемога над ворогом і збереження Української держави як такої чи переобрання і так очевидно найпопулярніших політиків, які сьогодні є? (…) Захід хоче проведення виборів, хоче демократії та легітимного партнера. Бо треба розуміти, що в березні наступного року в росії відбудеться шапіто під назвою „президентські вибори“. І що вони зроблять? Вони переоберуть володимира путіна. І далі цей путін буде казати: „Я ж казав, що в Україні хунта. Я ж казав, що в них переворот стався. Бачите, вони навіть бояться проведення виборів“. І не важливо, що на рівні законодавства є пряма заборона проведення виборчого процесу в таких умовах. Але знову ж таки це буде концептуальний меседж, яким будуть бити в ті країни, які сьогодні займають третю сторону», — пояснив політолог.

Чаленко переконаний, що Україні треба показувати, що вона цінує свою демократію. Це, зокрема, й те, що українці сьогодні захищають.

«Але водночас для того, щоб провести вибори, як на мене, ми маємо давити ту точку зору, що це важливо після завершення війни. Але швидкість завершення війни та перемога України можлива виключно виходячи з тієї допомоги, яка нам надається сьогодні, ритмічності цієї допомоги, у питання тих зобов'язань, які досягнуті на політичному рівні», — додав він.

Експерт не розуміє, як можна провести вибори сьогодні.

«У нас 6,2 млн наших біженців за кордоном. Це те, що дає Мінекономіки, але цифра варіюється. Майже 5 млн внутрішніх переселенців. Мільйон мобілізованих. От ви порахуйте це все, докладіть разом. Ви отримаєте 11−12 млн. (…) І уявіть, яка явка буде на таких виборах. Чи підуть українці, знаючи, що їх сьогодні будуть атакувати чи можуть бути різні диверсійні операції на різних майданчиках?», — підкреслив Чаленко.