Україну приймуть у ЄС до 2030 року: експерт розповів, про що свідчить така заява

Україна не стане членом Євросоюзу до завершення війни та поки не вирішить низку питань.

Україну приймуть у ЄС до 2030 року
Україну приймуть у ЄС до 2030 року

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«В Євросоюзі хочуть розширити свій склад. Але заява про 2030 рік не означає, що чекатимуть до 2039 року. До речі, залишилося 6, 5 років. Якщо ж говорити про реальну готовність України до вступу в ЄС, то це відбудеться не раніше ніж через 2−3 роки, а можливо і через 5 років. Ми бачимо, що українська влада намагається домогтися початку перемовин. Однак це не вступ до ЄС, а лише початок процедури, яка може тягнутися десятиліттями. А рух України до ЄС залежить від роботи нашої влади незалежно від прізвищ, які її уособлюють. Тобто чим швидше наша влада робитиме необхідні реформи, щоб отримати членство в Євросоюзі, тим швидше воно відбудеться. Конкретний рік вступу залежить від української влади», — каже політолог.

На його думку, для цього Україна має врегулювати питання з нацменшинами та історичної пам’яті з Румунією, Болгарією, Польщею та Угорщиною. Не варто жити уявленнями, що Україна просто так стане членом ЄС у найближчі роки.

«Крім корупції, мають врегулювати антимонопольне законодавство, покращити ситуацію в сфері публічного управління, держслужби та багато чого іншого. Є багато питань, які Україні доведеться вирішувати та приводити до стандартів ЄС. Як сказала колишній посол Німеччини в Україні, для того, щоб наша країна стала членом ЄС, потрібно, щоб в Україні було таке ж законодавство, як і у Німеччині чи Євросоюзі. Зокрема це стосується політичних свобод та прав людини, відсутності цензури. Тому Україні окрім боротьби з корупцією доведеться вирішувати багато питань», — підкреслює В. Воля.

Крім того, на його думку, Україна не стане членом Євросоюзу до завершення війни.

«Можливо це станеться не раніше середини літа наступного року», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент Європейської Ради Шарль Мішель запропонував встановити цільову дату для ЄС, щоб серйозно підійти до прийому нових членів. Україна та інші кандидати прагнуть оживити дебати про розширення, що застопорилися