У нас практично немає територіальної громади, яка взяла б владу, — Фролов

У Києві є дуже багато спільнот по інтересах. Вони по всіх районах є. Але територіальні громади стоять ще на первинних ланках.

Анатолій Фролов у програмі "Суспільні діалоги"
Анатолій Фролов у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив архітектор Анатолій Фролов у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Якщо згадати історію, у Мінрегіоні був перший заступник Негода, йому дали вказівку зробити територіальні громади. Тільки йому належить те, що в нас з'явилися територіальні громади. Вони були розділені, їм дали якусь територію. Але це був перший рух до створення територіальної громади. У нас практично немає територіальної громади, яка взяла б владу й управляла на своїй території. І закону як такого, який би давав важелі управління, на сьогоднішній день ще немає. А люди хочуть територіальні громади», — пояснив він.

За його словами, рух незаконної забудови Києва підняв людей. Вони почали збиратися, спілкуватися, створювати осередки, які можуть протистояти забудовникам.

«А хто такі забудовники? Забудовники — це люди, які в дружбі з владою, з владою Києва в першу чергу. Ми знаємо, що корупція роз'їдає державу. І треба не руйнувати, а краще зробити щось нове, запропонувати. Той, хто буде йти на президентське крісло в майбутніх виборах, той, хто запропонує ідею зміни в Україні, той виграє», — сказав експерт.

Гість програми підкреслив, що наразі в Києві люди не можуть об'єднатися у свої територіальні громади.

«Київ — велике місто. Але Київ — не просто місто, це агломерація, це і місто, і область», — додав Фролов.

На його думку, щоб стати драйвером для формування порядку денного столиці, треба мати ініціативу та право на це.

«Хто дасть киянам це право? Ніхто не дасть. Значить знову повертаємося до історії. Коли розвалився Радянський Союз, у нас було відкрито все, але ті комуняки, комсомольці, які були при владі, засіли у владі та владу взяли собі в управління, а людей відсторонили», — зазначив архітектор.