Скоріше є зародки спільнот, — урбаніст про територіальні спільноти в Харкові

У Харкові є спільноти по інтересах, але суб’єктних, базових спільнот, таких як фахових і територіальних, немає.

Ігор Лялюк у програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Лялюк у програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав урбаніст, архітектор Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Є спільноти, які займаються корупцією, але це не спільнота, а об'єднання. Наприклад, Харківський антикорупційний центр. Скоріше є зародки спільнот, я так вважаю», — зазначив він.

Експерт згадав, як у 2014 році я виступив з ініціативою створити тіньову міську раду.

«Я вже доводив, що цих чортиків, які вискакують з боксів, цих кандидатів на вибори, які потім стають мерами, членами міської ради, ніхто не знає, вони як чортики з табакерки вискакують увесь час. І щоб такого не було, я запропонував, щоб ми створили ініціативно тіньову міську раду та почали працювати паралельно з міською радою, яка вже існує, допомагаючи їй, коментуючи її рішення, розробляючи альтернативні рішення та дуже широко висвітлюючи це перед мешканцями Харкова, щоб харків'яни мали змогу бачити ще іншу оцінку того, що відбувається в Харкові. Але мене підтримало дуже мало людей. І це, на жаль, залишилося тільки мрією», — розповів гість програми.

За його словами, територіальні спільноти — це база демократичної республіки.

«На мій погляд, політичні партії — це інструмент підтримки феодальної системи. Керівник партії — це сеньйор, який керує своїми підлеглими. Щоб зламати цю систему, потрібно саме територіальні спільноти. І як я бачу, що повинні бути влаштовані сходи влади в Україні? Перше — територіальні спільноти, які вибирають своїх лідерів. Ці лідери є представниками спільнот у міській раді, які відстоюють інтереси. Хто, на мій погляд, має чи може бути мером міста? Перш за все, це керівник, лідер спільноти, яка показує найбільш яскраві та значущі соціально-економічні результати свого району, кварталу, території. Це людина, яка повністю має уявлення, яким чином розвивати територію, розвивати місто, як робити місто успішним», — пояснив Лялюк.