Експерт розповів, чому майже 180 тисяч ВПО будуть позбавлені виплат

З соціальної допомоги відкатів та хабарів не отримаєш, тому чиновникам цікаве будівництво та ремонти, а не ВПО.

ВПО будуть позбавлені виплат
ВПО будуть позбавлені виплат

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Змінюються умови для отримання коштів ВПО. Звужують території, з яких люди виїжджають та мають право на отримання цього статусу. Раніше статус ВПО давали людям з Київської, Сумської та Чернігівської області, а зараз претендувати на статус ВПО можуть люди, які виїхали з зони бойових дій чи окупованих територій. Також соціальна служба при міністерстві соцполітики, може перевіряти чи проживає ВПО на новому місці проживання. Вони приходять без попередження та залишають повідомлення, якщо людини не було вдома. Повторно приходять через тиждень, якщо людини знову немає, то можуть позбавити права на виплати», — каже А. Павловський.

На його думку, заява І. Верещук про те, що майже 180 тисяч ВПО будуть позбавлені виплат через помилкове нарахування, свідчить про недолугість чиновників.

«Помилки були зроблені не людьми, а чиновниками, які вчасно не могли роз’яснити правила отримання. Вважаю, якщо чиновник не правильно оформив документи, а потім людину позбавляють цього статусу та кажуть поверни гроші назад, то це він має повертати кошти в бюджет з заробітної плати. Це був би урок для чиновників і вони б ретельніше до всього відносилися. Крім того, у нас погане наповнення держбюджету. Ми збираємо находження до бюджету в половину менше, ніж у 2021 році. Зрозуміло, що грошей на соцпрограми не вистачає, тому уряд вирішив скоротити перелік тих, хто має право на отримання соцдопомоги» , — підкреслює А. Павловський.

Він зазначив, що замість того, щоб бюджетні кошти йшли на виплати людям, чиновники витрачають їх на ремонти, перекладання бруківки та стадіони.

«Зараз у міністерстві молоді та спорту, вирішили роботи ремонт тенісних кортів за 300 млн грн. Невже це така нагальна проблема під час війни? Те саме стосується ремонту стадіонів чи будівництва в селах, а також перекладання бруківки в Києві. А потім не вистачає грошей для ВПО, малозабезпеченим та пенсіонерам. Зрозуміло, що з соціальної допомоги відкатів та хабарів не отримаєш, тому чиновникам цікаве будівництво та ремонти. Таким

Нагадаємо, що з 1 вересня вступають у дію нові правила нарахування виплат переселенцям. Згідно з якими частину українців позбавлять допомоги.