Призов до ЗСУ обмежено придатних чоловіків із туберкульозом і ВІЛ нашкодить обороноздатності армії — правозахисник

Міноборони оновило список хвороб для оцінки придатності до військової служби. Тепер в армію відчинені двері хворим на гепатит, анемію, а також людям із помірними розладами психіки.

Призов до ЗСУ обмежено придатних чоловіків із туберкульозом і ВІЛ нашкодить обороноздатності армії
Призов до ЗСУ обмежено придатних чоловіків із туберкульозом і ВІЛ нашкодить обороноздатності армії

Однак на думку правозахисника Дмитра Павліченка це неприпустимо.

«Обмежено придатні чоловіки не зможуть виконувати свої відповідні обов’язки на фронті, згідно зі статутом ЗСУ. По-друге, здається, що хтось намагається залатати проріхи, щоб хоч якимось чином наповнити фронт людською силою на певних напрямках, але якщо хлопці не зможуть виконувати свої обов’язки, то це лише нашкодить. Військові будуть хворіти, їх необхідно буде лікувати з бюджету. Крім того, військові з туберкульозом та ВІЛ можуть наражати інших на небезпеку. Адже вони будуть сидіти в окопах на холоді. Те саме стосується психічно хворих чоловіків, якщо їм дати збою. Ви розумієте, що це буде? Тобто проблема виникає на проблемі. Призов до ЗСУ обмежено придатних чоловіків до армії — просто безглуздя та додаткове напруження на передовій», — каже правозахисник.

На його думку, треба проводити роз’яснювальну роботу. Зокрема, хто і що має робити на передовій.

«Якщо чоловіки обмежено придатні, то їх треба не на фронт відправляти, а залишати в тилу, щоб вони могли працювати на користь держави та захищати її якимось іншим шляхом. У нас же зараз створюють неприпустиму напругу в суспільстві. Все це може призвести до соціального вибуху та проблем на фронті, адже хворі люди зі зброєю в руках можуть привести до поганих наслідків», — резюмує експерт.