Наше завдання — перейти від фальшивої республіки до реальної європейської республіки, — Дяків

Наше завдання — змінити характер чотирьох інститутів держави, перейти від фальшивої республіки, успадкованої від УРСР, до реальної республіки європейського типу.

Теодор Дяків у програмі "Суспільні діалоги"
Теодор Дяків у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив громадський діяч, співзасновник Конгресу українських громад Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Структура суспільства — це політична еліта в першу чергу, тому що найкращі економісти, найкращі фахівці у сфері енергетики, будівництва та інших нічого не зможуть зробити в умовах політичної системи, політичної оболонки, яка буде зв'язувати їм руки так, як це робиться сьогодні та робилося попередні 30 років», — зазначив він.

На його думку, Україні потрібна політична еліта, а також активна частина суспільства, волонтери, громадські активісти тощо.

«Це може бути 5−7% від загальної кількості населення, а решта — власне, народ, до якого еліта через активну частину суспільства зобов'язана донести справжні причини наших проблем. Я наголошую на слові „справжні“, тому що коли кажуть, що в нас люди заходять у владу, вони погані, вони корупціонерами стають, це дійсно є. Тому що сама система влади цьому сприяє», — додав Дяків.

Ще один гість програми — голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв. За його словами, у нас не підготовлене суспільство, його ніхто не розвиває.

«Політичні еліти та всі еліти фахові зростають безпосередньо в громадах від самозайнятості (самоорганізації). Вони знизу повинні зростати, і для того їм сприяти повинне суспільство, яке навколо них є. А де воно є і де воно всі речі використовує? Або в бізнесі, бо там самозростання йде, або в науці, де теж це з'являється, або в суспільних справах. І в першу чергу це організація місцевих громад, тобто в тих справах, в яких самозайняті, у муніципалітетах і безпосередньо в громадах», — сказав він.

Експерт підкреслив, що еліта — це колектив фахових людей і долучених експертів. Сергеєв вважає, що все зміниться, коли суспільство знизу позбавиться того розуміння «охлократії» та буде бажати навчатися, долучати фахових людей.