На стадіони є, а на військових немає: експерт про заяву Умєрова щодо нестачі коштів для виплат ЗСУ

Нестачу коштів на виплати військовим, про яку заявив новий очільник Міноборони Рустем Умєров мають розслідувати правоохоронці.

 Рустем Умєров
 Рустем Умєров

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

Умєров, прийшовши на посаду міністра оборони, мав зробити аудит. Замість того, він робить заяву, що військовим не вистачає 250 млрд на виплати до кінця року. Тому не зрозуміло, звідки в нього такі цифри — зі стелі чи обґрунтовані. Також виникає питання, чому не вистачає цих коштів, адже в держбюджет на 2023 рік, закладалась сума на виплати військовим. Треба розбиратися, адже питань більше, ніж відповідей. Однак разом з тим, коли чуєш, що військовим чогось не вистачає, одразу згадується про 300 млн грн на перекладання бруківки в Києві та витрачання шалених коштів на стадіони по селах. Якби ці кошти разом зібрати з місцевих бюджетів, то ЗСУ вистачило на виплати. Тому уряду та владі треба переглянути свої пріоритети та зробити відповідні висновки", — каже А. Павловський.

За його словами, необхідно прийняти окремий закон, що під час війни кошти з держбюджету можна витрачати тільки на оборону на соціальні видатки. Все інше можна відкласти до завершення війни.

Також він підкреслив, що з нестачею 250 млрд грн на виплати військовим, мають розбиратися правоохоронці.

«В цілому, Умєров після того, як прийшов на посаду міністра оборони, мав провести в міністерстві внутрішній аудит. Перед тим, як називати якісь цифри, в будь-якому випадку, спочатку треба було провести внутрішню ревізію після попередників. Тим паче, що у Умєрова є економічна освіта, тому він повинен це розуміти. Дивує, що новий очільник Міноборони починає з таких заяв замість того, щоб почати внутрішній фінансовий аудит всіх замовлень, закупок і перевірки діяльності Міноборони», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що виплати українським військовослужбовцям не вистачає 250 млрд до кінця року, тому Міноборони проситиме Верховну Раду внести зміни до державного бюджету, заявив новий міністр оборони Рустем Умєров під час свого виступу на пленарному засіданні парламенту 6 вересня.