Україна повернула під контроль «Вишки Бойка», — ГУР

Україна повернула під контроль так звані «Вишки Бойка» — бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі.

"Вишки Бойка"
"Вишки Бойка"

Про це повідомили в ГУР МО України.

«росія окупувала їх („Вишки Бойка“, — ред.) у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС. Унікальну операцію зі встановлення контролю над „Вишками Бойка“ провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи „Петро Годовалець“ та „Україна“, а також СПБУ „Таврида“ і СПБУ „Сиваш“», — йдеться у відомстві.

Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС «Неву», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Нагадаємо, наприкінці серпня в ході спеціальної операції диверсійна група Головного управління розвідки висадилась на узбережжі Криму.