Чи дійсно курс долара в наступному році буде 41, 4 — відповідь експерта

Курс долара у 2024 році залежатиме від певних показників, чинників та факторів. В першу чергу від надання іноземної допомоги.

Чи дійсно курс долара в наступному році буде 41, 4?
Чи дійсно курс долара в наступному році буде 41, 4?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«Прогноз курсу долара на наступний рік дещо краще, ніж це було зроблено кілька місяців тому. В 2024 році курс долара обіцяли понад 42 грн за долар. Зараз він 41, 4. Тобто прогнози дещо відкориговані. Насправді курс долара закладається з показників, які відбуваються зараз. Тобто зараз офіційний курс долара становить 36, 6, по кіосках менше ніж 38 грн за долар, при тому, що Нацбанк планує встановити валютний коридор для нацвалюти. Тому курс долара 41, 4 на наступний рік, приблизно реалістичний показний. Однак не треба забувати, що є дуже жорсткі чинники війни. Ми не можемо сказати, коли саме вона закінчиться. По-друге, курс долара залежить від попиту та пропозиції. Першочергове тут грає надання іноземної допомоги Україні. Це гранти, кредити та надходження іншої валюти. Якщо все буде йти, як йде зараз, то цілком ймовірно, що курс буде 41, 4. Якщо все припиниться, і будуть якісь потрясіння, то скорше за все курс долара буде іншим», — каже О. Плотніков.

Також, на його думку, все буде залежати від імпорту.

«Зокрема, який буде попит на валюту в імпортерів, чи будуть відновлюватися українські підприємства, чи буде українська продукція або треба закупати імпортну. Тобто є багато факторів, що ставлять під гіпотетичний сумнів, що курс буде таким. Хоча при сприятливому розвитку подій, думаю, що таке можливо», — підкреслює економіст.

На його думку, після зростання курсу долара, українцям слід готуватися до дорожчання пального, товарів, напівфабрикатів та всього іншого.

«Звичайно, коли долар йде в гору, ціни будуть дорожчати. Адже імпортні складові, які купуються за іноземну валюту, фактично присутні будь-де», — підкреслює. О. Плотніков.

При цьому за його прогнозами, інфляція на кінець року складатиме близько 15%.

«За прогнозами в цьому році інфляція стоїть понад 14%. Близько 15%. Думаю, що це реально. Знову ж таки, цей прогноз актуальний, якщо не буде потрясінь», — резюмує О. Плотніков.