Експерт розповів, чому у декларації G20 рф не назвали агресором

Те, що у декларації G20 росію не назвали агресором, свідчить про те, що Україні треба посилити роботу з країнами, які займають відсторонену, або ж нейтральну позицію, щодо російсько- української війни.

Експерт розповів, чому у декларації G20 рф не назвали агресором
Експерт розповів, чому у декларації G20 рф не назвали агресором

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Багато хто говорить, що підсумкова декларація країн G20 не враховує інтереси України. Однак треба розуміти, що Індія планувала таку декларацію з самого початку. Адже ця країна і проводила саміт G20. Однак треба було прийняти документ, який би влаштовував всіх присутніх і більшою мірою стосувався економічних питань та не стосувався виключно питань України, оскільки це сильно розділило країни, які були присутні на саміті. В решті решт в декларації зазначили, що з питань російсько- української війни є несуттєві розбіжності, але як їх вирішувати, поки що ніхто не знає. Тому нічого екстроординального не відбулося», — каже експерт.

На його думку, те, що у декларації G20 росію не назвали агресором, не є перемогою рф.

«До речі, в декларації є заклик повернутися до зернової угоди, під яким підписалася росія. А те, що у декларації G20 росію не назвали агресором, свідчить про те, що Україні треба посилити роботу з країнами, які займають відсторонену, або ж нейтральну позицію, щодо російсько- української війни. Тому головний підсумок цього саміту — працювати, працювати і ще раз працювати українській дипломатії з країнами, які не стають на сторону України», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що у президента США Джо Байдена запитали, чому росію не назвали агресором у підсумковій декларації країн G20, і чи не є це питання проблемним у відносинах з Глобальним Півднем. На що він відповів, що це не є проблемою, яка вбиває клин у відносини з Глобальним Півднем. Це питання клину з росією, яка була присутня (на зустрічі — ред.), і з Китаєм", — сказав він.

Окрім цього, президент США зазначив, що на зустрічі лідери «Групи двадцяти» обговорили жорстоку і незаконну війну росії в Україні.