На військовий облік мають стати депутатки та жінки військово- політичного керівництва України — адвокат

Під військовий облік жінок з 1 жовтня підпадають не тільки медики, а й юристи, журналісти та бухгалтери.

Ростислав Кравець
Ростислав Кравець

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Військовий облік жінок почався в 2021 році. До 1 жовтня 2023 року дали можливість військовозобов’язаним жінкам добровільно стати на військовий облік. А з 1 жовтня 2026 року ніби всі жінки повинні стати на військовий облік. В Міноборони вже зробили наказ з переліком жінок, які є військовозобов’язаними. Питань до цього наказу багато, адже туди включаються не тільки медичні професії, в нього також включаються юристи, бухгалтера, журналісти та велика кількість інших професій. Тому сам наказ було створено нерелевантно. Якщо його уважно почитати, то він в принципі розповсюджується на всіх жінок в Україні. Тобто, жінка, яка має будь-яку освіту, має стати на військовий облік. Звичайно це зробити вкрай важко. Тому від роботодавців будуть вимагати поставити жінок на військовий облік. До мене вже звертаються жінки, тому що в приватних клініках повідомили, що з 1 жовтня вони мають пройти військово- лікарські комісії та стати на військових облік», — каже юрист.

За його словами, якщо жінка не стане на військовий облік, передбачено штраф.

" Чи будуть штрафувати, або ж з 1 жовтня перенесуть постановку жінок на облік, поки важко спрогнозувати", — підкреслює адвокат.

На його думку, жінки військово- політичного керівництва, а також депутатки, мають стати на військовий облік в першу чергу.

" Потрібен особистий приклад. Якщо зараз запитати у всіх нардепок в Раді, хто з них став на військовий облік? Бронь від мобілізації не є підставою звільнення від військового обліку. Чи стала на військовий облік Галина Третякова чи дружини перших осіб держави? Саме в цьому питання, щоб показати — українці єдині. На жаль, сьогодні намагаються розділити українців. З’являються законопроєкти, де можна відкупатися від мобілізації за матеріальним станом чи посадами. Все це неприпустимо", — резюмує адвоктат.