Чи є повернення «вишок Бойка» передумовою для звільнення Криму: відповідь експерта

Повернення «вишок Бойка» не є передумовою для звільнення Криму. Півострів буде звільнений лише величезною кількістю далекобійних ракет після того, як буде упідводнений кримський міст.

"Вишки Бойка" в Чорному морі
"Вишки Бойка" в Чорному морі

Про це сказав військовий експерт Петро Черник у коментарі телеканалу I-UA.TV.

«Це дуже хороший крок уперед у частині воєнного протиборства з росіянами. Ці вишки важливі для них, оскільки там розташована величезна кількість радіо-, радіотехнічної та радіолокаційної апаратури, котра дозволяла стежити за нашим радіопростором. Розуміємо, що весь обмін відбувається між підрозділами в радіоефірі. Ми відібрали в них ці очі, але не повністю. Ми тільки частково їх осліпили, якщо можна так сказати. Проведу таку цікаву метафору: дивитися футбольний матч із першого ряду та з останнього. От перший ряд ми в них забрали, але в них ще є техніка на узбережжі, яка має дальші радіуси дії, але вона складніша, відповідно, потребує більше уваги», — пояснив він.

За його словами, це хороший крок уперед, але не треба піднімати планку, мовляв, це переломить хід подій у війні.

«Наша спеціальна структура показала, що ми можемо працювати на найвищому світовому рівні. Плюс, на мій погляд, росіяни спробують відбивати вишки. А якщо так, то все це ще не є кінцевою крапкою. Більше того, коли вони зрозуміють, що не зможуть відбити, то будуть пробувати знищити. Авіації в них для цього багато. Ніхто в здоровому глузді з нашого боку розташовувати там відповідну техніку, щоб працювати проти них, не буде. А може й буде, але ми це не можемо побачити та не побачимо, тому що проводили операцію спеціальні структури, для яких таємність — це філософія буття. Це серйозний, непоганий, добротний крок уперед у частині підняття ставок і тональності боротьби», — зазначив експерт.

Водночас, на його думку, точкові операції такого характеру можуть бути продовжені на суходолі вже безпосередньо в Криму. Але в стратегічному сенсі на перелом війни вони не вплинуть.

«Сьогодні хороша новина — підбили, як мінімум, два кораблі, знищили та завдали шкоди їхньому заводу, який уже не зможе повноцінно обслуговувати техніку. Понижується потенціал російської стратегії, але він ще не дійшов до точки, щоб цей флот перестав бути робочим. Він ще робочий і, на жаль, Калібрами зможуть стріляти й будуть стріляти. Це покрокова робота. Ми понижуємо їхній потенціал, але ще повністю не нівелювали російську флотилію як таку», — підсумував Черник.

Нагадаємо, 11 вересня українська розвідка офіційно підвердила, що Україна повернула під контроль так звані «Вишки Бойка» — бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі.