Після відкриття е-декларацій чиновників може відбутися їх самосуд — експерт

Відкривати декларації чиновників потрібно, однак тут питання, чи потрібно це робити під час війни, бо може відбутися самосуд, а на окупованих територіях знищення майна ворогом.

Після відкриття е-декларацій чиновників може відбутися їх самосуд
Після відкриття е-декларацій чиновників може відбутися їх самосуд

Про це в коментарі заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Відкриття е- декларацій на рівень публічності з одного боку ніби добре в контексті боротьби з корупцією в країні, а з іншого є ризики, що багато людей, майно яких опинилося на тимчасово окупованих територіях, ризикує бути відібрано або знищено ворогом. Адже це майно належить українським чиновникам або їх родичам. Адже рф веде терористичну війну проти України. Вона здійснює масовий терор проти українців та вважає чиновників фашистською владою. Тому все майно представників та родичів так званої хунти підлягає або конфіскації або руйнації. Тому такі ризики дійсно є. Крім того, відкриття декларацій може створювати внутрішні, погані процеси самосуду на підконтрольній Україні території з боку звичайних українців, колишніх військових, чи воїнів ЗСУ», — каже А. Новак.

На його думку, відкривати декларації потрібно, однак тут питання, чи потрібно це робити під час війни.

" Це стане додатковими чинниками дестабілізації. Тому це питання делікатне та неоднозначне. При цьому боротися з корупцією новоствореним антикорупційним органам нічого не заважає. Наприклад, по факту здійснення давання хабарів чи неадекватних цін на державних тендерах. А е- декларації чиновників не є основним чинником у боротьбі з корупцією. Це просто виставлення на огляд суспільства у публічному доступі інформації про наявні активи", — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що за словами голови НАЗК Олександра Новікова, є ризики, що ворог може вирахувати, де проживають родичі чиновників на тимчасово окупованих територіях, адже реєстр майна у вільному доступі.