Автор найскандальнішої скульптури жіночого тіла в Україні, розповів про її пошкодження у Львові

Український скульптор Василь Корчовий, якого вже охрестили найскандальнішим в цьому році митцем, представив публіці серію робіт «Неформатної краси» в Києві.

Скульптура «Впевнена»
Скульптура «Впевнена»

Його скульптура «Впевнена» з цієї ж серії, стала обʼєктом дискусій в результаті яких зазнала нападу зловмисників.

Василь Корчовий
Василь Корчовий

Українці стали свідками контроверсійної полеміки навколо скульптури Василя Корчового під назвою «Впевнена».

Арт-обʼєкт являє собою триметрову статуру оголеної жінки пишних форм. Витвір мистецтва вразив соцмережі. А сама скульптура стала обʼєктом варварства. Погляди усіх, хто публічно висловлювався, і навіть тих, хто вважають себе дотичними до мистецтва, є кардинально протилежними.

Скульптура «Впевнена», яка була встановлена в одному із львівських парків, викликала бурхливу дискусію у суспільстві щодо прийнятності «надстандартів» жіночого тіла.

Сам Василь Корчовий щодо негативної реакції частини спільноти на власну творчість процитував Конфуція: «У всьому є своя краса, але не кожен здатний її побачити».

Крім цього під час заходу відбулась відкрита дискусія з відомим українським психологом Єгором Тополовим «Нетерпимість до мистецтва поза сталими канонами краси як лакмус рівня культури суспільства чи психологічна втома від реалій?». «Творча еліта має більше проводити просвітницьких діалогів з людьми. Мистецтво не має подобатись усім, але жоден витвір мистецтва не заслуговує на глумління. Саме невігластво людей — основна причина того, що скульптура „Впевнена“ у Львові була умисно пошкоджена», — пояснив учасник дискусії в Art Ukraine Gallery відомий психолог Єгор Тополов.

В свою чергу, співзасновниці першої благодійної галереї сучасного мистецтва Art Ukraine Gallery заслужена діячка мистецтв України, президентка ГО «Фонд гуманітарного розвитку України» Наталія Заболотна та меценатка, очільниця ГО «Відчуй» Людмила Пишна наголосили, що з моменту відкриття галереї було зібрано 1,8 млн грн благодійних внесків на користь поранених внаслідок війни дітей, які проходять реабілітацію в ОХМАТДИТ. А також на реабілітацію українських військових, які втратили слух на фронті.