У разі пошкодження АЕС світла може не бути до 14 годин або 5 днів — експерт

Якщо зараз нас готують до відключення світла на 6−10 годин, то після пошкодження АЕС, графіки відключення світла можуть зрости, наприклад до 14 годин, або 3−5 днів.

У разі пошкодження АЕС світла може не буде до 14 годин або 5 днів
У разі пошкодження АЕС світла може не буде до 14 годин або 5 днів

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«В Україні зараз діє три АЕС. Якщо Запорізьку відставити в сторону, то залишаються Південноукраїнська, Рівненська та Хмельницька АЕС. Якщо розглядати варіант, що можуть завдаватися удари по АЕС, то це формує негативну, апокаліптичну картину. В першу чергу для інфраструктури та населення, яке проживає в Україні», — каже експерт.

Він зазначив, що на сьогодні АЕС забезпечують країну фактично на 55−60% виробництвом електроенергії.

«Якщо ж ворог завдасть ударів по Південноукраїнській, Рівненській та Хмельницькій АЕС, і хоча б пошкодить один з блоків, то скоріше за все, відразу відключать всю АЕС від енергосистеми. Все це може вилитися у частоту збільшення відключення електроенергії в регіонах, які залежать від цих АЕС. Як саме це буде відбуватися, прогнозувати складно. Якщо зараз нас готують до відключення світла на 6- 10 годин, то після пошкодження АЕС, графіки відключення світла можуть зрости, наприклад до 14 годин», — каже експерт.

Він підкреслив, що відновити АЕС неможливо в оперативному режимі. Тому частина України може опинитися в стані перманентного блекауту.

«Можна буде відновлювати електропостачання в регіони, але почергово. Це означатиме, що який регіон буде без електроенергії 3- 5 днів, чи більше. Потім інший регіон будуть переключати і там буде відсутнє світло 3−5 днів. Це складна процедура та додаткове навантаження на електромережі. Тому скоріше АЕС просто зупиняться і будуть чекати, доки їх відремонтують. Це апокаліптична картина», — каже експерт.

Він підкреслив, що АЕС захищені від військових ударів та падіння літаків.

«АЕС захищені від різного виду ударів. Однак обстріли можуть завдати фізичної шкоди, але на сам машинний зал, який відповідає за вироблення електроенергії, це не повинно вплинути. Однак фізичні пошкодження можуть призвести до відключення світла на певний час. Також існує ймовірність радіоактивних викидів», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що президент рф в. путін звинуватив Україну у спробі «пошкодити АЕС у росії і погрожує атакувати українські атомні елетростанції.