Наше ставлення до поляків під впливом інформхвилі Кремля змінюється не на краще, — Стрельников

Ставлення українців до поляків під впливом інформаційної кремлівської хвилі починає змінюватися не на краще.

Наше ставлення до поляків під впливом інформхвилі Кремля змінюється не на краще, — Стрельников

Про це сказав автор ініціативи будівництва «Музею перемоги над деспотизмом» у Польщі Михайло Стрельников у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«До виборів залишився місяць. А на попередніх виборах у Польщі діяча партія «Право і справедливість» виграла з перевагою в 1%. Тому дуже важко говорити, яка буде польська влада після виборів. І ми, на жаль, не докладаємо ніяких зусиль до цього. У Польщі декілька мільйонів українців, які живуть уже досить давно, приїхали ще до війни, роками тут живуть, більшість з них уже має польське громадянство. Тобто вони підуть на вибори. За кого вони будуть голосувати? Ми з ними спілкуємося? Ми їм розповідаємо, за кого треба голосувати? Це ж наша справа. Це наші люди. І ми зараз повинні з ними вести роботу, щоб вони не тільки самі це робити, але й щоб вони розповідали друзям-полякам, за кого треба голосувати, що далі буде. А якщо через місяць прийде «Конфедерація» (проросійська партія, — ред.), у них прописано так у програмі — «українці, геть з Польщі). Це програма з Кремля. А ми нічого не робимо, щоб не дати цій партії прийти до влади», — пояснив він.

Якщо полякам постійно розказують про Волинську трагедію, то про часи, коли українці з поляками разом перемагали московську владу, ніхто не знає, каже Стрельников.

«Коли поляки кажуть мені „так ти бандерівець?“, я кажу „ні, я махновець“. А Махно — це людина, якій вони повинні завдячувати за свою перемогу в 1920 році над більшовиками, які йшли на Варшаву. Саме завдяки Махно перемоги тих „красних татар“ не було. Тому що Ленін і Троцький дуже хотіли, щоб Махно зі своїми людьми пішов на Варшаву. Махно відповів, що в нього і його хлопців ворогів у Польщі немає. Цього йому Ленін і Троцький не пробачили до кінця життя. Про це в Польщі не знають. Це історичні факти. Так, у нас були періоди, коли ми з поляками сварилися. Але були й періоди, коли наші відносини допомагали розбити ці московські полчища», — зазначив він.

За його словами, перш за все зараз, у цей місяць перед виборами, повинні проходити різні виставки, фестивалі, заходи, треба розповідати про хороші українсько-польські відносини, які історично підтверджені.

«А коли я спілкуюся з різними людьми, з України в тому числі, і кажу, що треба для інформаційної хвилі щось робити, то мені кажуть, що зараз це не на часі», — підкреслив Стрельников.