У чому важливість продажу екстреної контрацепції безрецептурно: відповідь правозахисниці

Міністерство охорони здоровʼя не заперечує, щоб препарати для екстреної контрацепції відпускалися без рецепта, однак із дотриманням вікових обмежень.

У чому важливість продажу екстреної контрацепції безрецептурно?
У чому важливість продажу екстреної контрацепції безрецептурно?

У чому важливість продажу препаратів екстреної контрацепції без рецепта, розказала феміністка, правозахисниця, засновниця «Маршу жінок» і голова ГО «Інсайт» Олена Шевченко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Важливість продажу препаратів екстреної контрацепції мені здається дуже очевидною. Найперша причина — у нас у країні війна, тому досить ускладнений доступ в принципі для багатьох жінок, особливо з груп ризику (ті, які проживають у сільській місцевості, на окупованих територіях, на деокупованих територіях або щойно деокупованих, які є ВПО або з маленькими дітьми). У них має бути цей швидкий і безбар'єрний доступ до того, аби купити цю екстрену контрацепцію, тому що в нас у країні відбувається дуже багато сексуальних злочинів. Це найперша і найважливіша умова. І чекати, поки лікар/лікарка випише рецепт, або подзвонити йому/їй, або якщо в людини немає декларації, це дуже ускладнює доступ. Тому, мені здається, це просто очевидно, що так, треба робити це безрецептурно», — пояснила вона.

Правозахисниця наголосила, що кожна людина має право на те, аби отримати допомогу, яка має бути надана своєчасно.

«Якщо ми бачимо, що ситуація така важка в країні щодо доступу, до різних сервісів і ліків особливо, то ми маємо це спростити», — додала Шевченко.

Щодо вікових обмежень, за її словами, продаж препаратів екстреної контрацепції стосується тільки повнолітніх.

«Якщо людина є неповнолітньою, у нас є дуже багато інших законодавчих актів, які в принципі регулюють доступ неповнолітніх до лікарських засобів, до медичної допомоги і т.д. Тому тут уже інші регуляції діють. Мені здається, що тут взагалі ні до чого щось специфікувати в тому, аби зараз робити якісь доповнення рецептурні чи безрецептурні», — зазначила вона.