Якість життя залежить від якості прийняття рішень, — Лялюк

Суспільне благо — це якість життя. А якість життя залежить від якості прийняття рішень. Тому нам потрібні такі технології, які будуть гарантувати, що ті рішення, які ми приймаємо в суспільстві, — найякісніші.

Ігор Лялюк у програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Лялюк у програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав урбаніст та архітектор Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Цей страшний час війни є ще переломним, бо час війни — це інструмент виявлення нових еліт. І людство вже давно розмірковує над тим, чи це єдиний інструмент виявлення еліт, чи ні. В 1812 році Георг фон Рассевич зробив такий винахід. Це одна з перших варгеймів (wargame — з англ. воєнна гра, — ред.), стратегічних ігор, яка називається кригшпіль. У цю гру одразу почали грати всі військові в Німеччині. Потім це перейшло в штабну гру, на якій базувалася військова технологія прийняття військових рішень у Німеччині. І це було таким німецьким ноу-хау найважливішим. Тому в період Другої світової війни німці показували такі дуже гарні військові результати. І коли Гітлер почав втручатися в роботу Генштабу, ламати цю командну військову гру, відбулося те, що відбулося. Це добре, що так відбулося. Бо важко уявити, якби Гітлер не втручався в цю роботу німецького штабу», — розказав він.

За його словами, штабна гра — це технологія, інструмент винаходу якісного рішення.

«Але ж нам якісні рішення потрібні не тільки у військовій справі, вони нам потрібні в житті. Я вже висловлював таку думку, що та у спільне благо — для мене це якість життя. Це окреме питання, що таке якість життя», — додав гість програми.

На його думку, корупція страшна тим, що вона знижує якість прийняття рішень.

«Ключовою точкою в корупції є те, що приймається те рішення, яке забезпечує найбільший відкат, а не якість самого рішення. Які технології на сьогодні є для того, щоб винайти це якісне рішення? Це полікомандна гра. І це те, що демонстрував німецький військовий штаб, потім у Радянському Союзі був цілий напрямок, який був пов'язаний з методологічним рухом, і це розвиток таких нових технологій», — зазначив Лялюк.